Úterní program patřil světlu a laserům. Po příchodu do atria Akademie věd si mohli návštěvníci užít hru s 3D brýlemi. V patře na ně čekal další interaktivní program. Kromě malování a promítání světelných obrazců a levitujících míčků na ně čekala temná místnost s lasery.

„Mami, musíme tam znovu,“ křičel malý chlapeček, který táhl maminku za ruku do pravé části. V té děti stály frontu na to, aby si mohly projít místnost jako lupiči v Amerických filmech. „Nejprve nastříkáš sprej, abys lasery viděl,“ radila mu paní, která měla stanoviště na starosti.
Video
Video se připravuje ...

Podívejte se na malou ochutnávku z úterního dne Eva Fornálová

V naprosté tmě se pak jedno dítě po druhém pokoušelo projít tři metry, které byly protkané paprsky křížem krážem. Při každém škobrtnutí pak hlasový signál zahlásil jasné prozrazení. „Ale příště už to dám,“ křičel na konci dráhy chlapeček na maminku, která mu radila krůček po krůčku.

Akce nebavila pouze malé děti, velký zájem vzbudila i u starších. „Chodíme sem každý rok. Člověk se stále učí novým věcem,“ hodnotil akci návštěvník Karel (71), který se vydal do Akademie věd se svou manželkou.

Tipy

Týden vědy a techniky nenabízí pouze interaktivní program v Akademii věd, ale také přednášky, workshopy i prohlídky. Proto pro vás máme tři tipy redakce na akce, které byste si neměli nechat ujít. A pamatujte na to, že celý program je zcela zdarma.

  1. Vědecká stand-up show na téma Cesta k úspěchu
    Přijďte si poslechnout pět řečníků vědců, kteří si šly za svými sny a i přes překážky a pády dosáhly toho, co si přáli.

    Kdy? Ve středu od 19 hodin
    Kde? Městská knihovna, Mariánské náměstí, Praha 1

  2. Diskuze o problematice pitné vody
    Vydejte se na panelovou diskuzi o tom, jak léčiva, pesticidy, hormony a další látky ovlivňují kvalitu pitné vody.

    Kdy? V sobotu od 11 hodin
    Kde? Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1, sál 206

  3. Naučná stezka přes tři ústavy
    V sobotu si můžete užít prohlídku hned tří ústavů ve spořilovském areálu. Prohlídka povede skrz Astronomický, Geofyzikální ústav a Ústav fyziky atmosféry.

    Kdy? V sobotu od 10 do 17 hodin
    Kde? Boční III/ 1401, Praha 4, Spořilov

Fotogalerie
22 fotografií