Národní zemědělské muzeum uspořádalo v předpremiéře svátku svatého Huberta den myslivosti. „Když jsme loni v prosinci otevírali novou expozici Myslivost, chtěli jsme ji představit nejen jako historické a tradiční poslání a profesi, ale též jako životní filozofii, postoj a styl,“ vysvětloval ředitel muzea Jiří Houdek.

Konec klišé

Cílem akce bylo také poukázat na to, že myslivci nejsou jen lovci. „Rozhodli jsme se zbavit myslivost určitých vžitých klišé a mýtů... Správný myslivec musí být zoologem, etologem i kynologem, dobře znát zbraně, disponovat střeleckými dovednostmi a mít znalosti z ekologie i klimatologie,“ popisoval Houdek.

Takhle dětem předváděli zvuk ptáků:

Video
Video se připravuje ...

Ukázka vábení Eva Fornálová

Nadšené děti

Návštěvníky akce byly převážně rodiny s malými dětmi. A právě na děti byl zaměřen celý program. Ty si tak mohly poslechnout, jak zní nejrůznější zvířata, jako je straka, sojka, vrána, prase nebo veverka. Zvuky dokonale napodobily vábničky, které v dopoledních hodinách představil myslivec Petr, který sám přiznal, že třeba vábničku na sviště používá jen ze zvědavosti, ne proto, že by měl potřebu zvířata lovit.

A jak se líbila akce návštěvníkům? Malé děti byly nejvíce nadšené z živých zvířátek, která si mohly před muzeem pohladit. V ohrádce tady měli například kozy, hrdličky, slepice a nechyběli ani králíci v kotci. „Vzali jsme dcerku a syna. Syn tady poprvé držel pušku v ruce a jak vidíte, malá je nadšená z živých zvířátek,“ těšila se maminka z radosti svých ratolestí.

Podívejte se, jak to na akci vypadalo:

Fotogalerie
24 fotografií