V pátek v podvečer sem přišly stovky zvědavců, kteří si nechtěli nechat ujít první pohled na nové kulturní centrum. A hodnocení návštěvníků propojoval především písek! Lidé byli z písečných dun nadšení. 

„Kdybych to věděl, vzal jsem si bábovičky,“ smál se návštěvník Petr, který seděl zabořený v plážovém lehátku a u toho popíjel pivo. Ale nejen pískoviště zaujala. Zajímavostí pak byl takzvaný druhý Petřín, jak někteří návštěvníci poznamenali. Ovšem na ten v Karlíně smí maximálně pět lidí najednou. Z vrcholku si pak můžete prohlédnout celý komplex a vyhlídnout si klidné zákoutí k polemizování o životě.

Kdo je majitel?

Ministerstvo spravedlnosti pronajalo objekt kulturnímu developerovi Matěji Velkovi, který se v letech 2013 až 2015 staral o oživení Nákladového nádraží Žižkov. Právě v tomto duchu by rád rozjel akce i tady v Karlíně. 

Proti nákladovému nádraží je to úplný Hilton, tam nebyla ani kanalizace, zatímco tady funguje topení, a dokonce i vzduchotechnika,“ těšil se Velek. Objekt se v minulosti neúspěšně snažilo prodat ministerstvo obrany. Nápad na nové využití pak přinesl až ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Co nás tady čeká?

Na nádvoří se počítá s koncerty, promítáním, kavárnou, ale taky s dětskými a nohejbalovými hřišti. V zachovalejší dvoupatrové stavbě hodlá Velkův tým zřídit čtyři dramaturgické sekce.

Z garáží se zbouráním jedné příčky stane prostorný divadelní sál s kavárnou, z unikátně zachovalé zkušebny a promítárny Posádkové hudby Praha kinosál s hudebním klubem a z noclehárny pro zadržené cizince pak galerie. O tu se budou starat lidé z Karlin Studios, jimž loni nedaleko odtud developer zboural léta pronajímanou budovu a na jejím místě postaví kanceláře.

Historický objekt kasáren pochází z 19. století, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Ve druhé polovině 20. století v areálu sídlily různé útvary a zařízení pražské vojenské posádky jako posádková hudba, vojenská policie, velitelství nebo ošetřovna.

Fotogalerie
48 fotografií