„Tak, začínáme! Všichni si vezmou těsto do ruky a uhnětou z něj kuličku,“ zvolala na děti učitelka Simona Oberfalcerová. Tím v MŠ Semínko, která se nachází v pražské Hostivaři, odstartovala přípravu vánočních perníčků.

Děti u stolů v jídelně se ihned pustily do hnětení těsta. „Tím se vlastně učí i jemnou motoriku,“ popsala paní učitelka pro pořad Selfie z Prahy.

Jakmile měly děti kuličky hotové, vzaly do rukou válečky a pokoušely se tvořit placku. Někomu to šlo výborně, jinému se těsto lepilo. To se ale děje i dospělým. Když se objevil jakýkoliv problém, učitelky či učitelé poradili.

Děti v MŠ Semínko pekly cukroví.
Autor: Matěj Smlsal

Po vyválení mohly děti začít vykrajovat. „Když mám málo těsta, tak tam nemůžu přitisknout zvoneček,“ svěřila se Adélka (3), co je pro ni při pečení cukroví nejtěžší. Naštěstí se ale tento problém dal vyřešit tím, že si pak rozválela větší placku.

Jakmile děti perníčky vykrojily, ozdobily některé mandlí a poté donesly na plech. Pod každý jim personál školky napsal jméno.

„Perníčky pak upečou paní kuchařky. Příští týden budou děti v kostele zpívat pro rodiče vánoční koledy. Poté se přesuneme do školky na vánoční besídku a tady jim děti perníčky, které vyráběly, nabídnou,“ popsala další plány paní učitelka Simona.

Děti v MŠ Semínko, která je mimochodem zapojená do programu Skutečně zdravá škola, ale pečou celoročně. „Podle toho, jaké je ovoce. Takže pečeme bublaniny, štrúdl... Pekli jsme i z aronie, která nám tu roste. Využíváme plodů zahrady,“ popsala.

Přejí si tablet, pokojíček i hodně dárků

Předvánoční čas mají děti pochopitelně rády. Ve školce vyráběly i věnce, trhaly barborky, šly v mikulášském průvodu… A samozřejmě se těší i na Ježíška.

Přeju si foťák, tablet a telefon,“ svěřila se Laura (5). „Já nový pokojíček,“ vyjádřila se Adélka (3). „A já si přeju hodně dárků,“ dodal Filípek (5).

Na to, jak děti cukroví pekly, se podívejte v pořadu Selfie z Prahy. Uvidíte i kancelář starosty Prahy 7, ze které si udělal skládku tisíců plyšáků:

Video
Video se připravuje ...

Změny názvů stanic metra matou cestující! A starosta-hračička: V práci má tisíce plyšáků Matěj Smlsal, David Vaníček