Čokoláda je fenomén, který má miliony fanoušků po celém světě. Jenom k české stránce o čokoládě na Facebooku se hrdě hlásí více než 370 000 lidí. Sladká pochoutka se vyrábí z kakaových bobů, které pocházejí z Ameriky. Ještě před příchodem Evropanů ji zde v dávné minulosti vyráběli Mayové a Aztékové.

Příznivci sladkého mlsání teď mají v Praze jedinečnou příležitost ochutnat ty nejvybranější čokoládové lahůdky. Na první pohled okamžitě zaujme stánek s čokoládovým kebabem, kde obsluha odkrajuje kusy čokolády z válce úplně stejně jako v bistrech s opravdovým kebabem.

Příprava čokoládového kebabu
Autor: Daniel Vitouš

Zeleninu a pita chléb k této lahůdce ale nehledejte. „Čokoládový kebab pochází z Itálie, kde existuje zhruba pět let. V České republice je k dostání druhým rokem. Na kousky čokolády tu máme speciální takzvanou „čokopitu“, což je žluté těsto s kurkumou.

Jedná se o citronovo-vanilkové těsto, čokoláda je ručně vyráběná podle tradiční italské receptury. „Ve výrobku se nachází kakaové máslo a neobsahuje palmový olej,“ uvádí Kateřina Vančurová, obchodní ředitelka společnosti „Ice’n’go!“, která má u nás čokoládový kebab na svědomí.

Lískové oříšky z této pochoutky navíc pocházejí z oblasti Piamonte v Itálii, kde jsou podle odborníků ty nejlepší oříšky na světě.

Na Čokoládovém festivalu narazíte také na mnoho dalších alternativních výrobků ve sladkém provedení. Ochutnat můžete čokoládové pivo nebo víno, u jednoho ze stánků tryská čokoládová fontána.

Na festivalu tryská i čokoládová fontána.
Autor: Daniel Vitouš

Vypadá to jako nářadí, ale…

„Na festivalu lidé mohou také svým blízkým vybrat skvělé dárky k Vánocům,“ uvádí marketingová manažerka Galerie Harfa Martina Tlustá u stánku s italským prodejcem. Předměty, které se v něm nacházejí, vypadají neuvěřitelně. Kutilské nářadí, tenisová raketa s míčkem, váleček na maso – dárkově zabalené předměty mají dokonce patinu a stopy reálného používání. Přesto se jedná o výhradně čokoládové výrobky.

Vypadá to jako nářadí, je to ale čokoláda. Nevěříte? Kousněte si...
Autor: Daniel Vitouš

Co by to bylo za festival čokolády, kdyby se zde nenacházely pralinky? Také tyto a spoustu dalších čokoládových bonbónů a sladkostí akce nabízí. Událost odstartovala v pátek 21. října a trvá až do neděle 23. října. Kromě samotné čokolády ve všech možných formách se návštěvníci mohou těšit také na různá hudební vystoupení, workshopy nebo předváděcí show. Vyberte si podle podrobných informací na webu festivalu.

Podívejte se, co všechno na Čokoládovém festivalu najdete:

Fotogalerie
12 fotografií