Pivní speciály s příchutí v Praze ochutnáte například v jednom z minipivovarů na rohu ulic Ječná a Lipová v Praze 2. K osvěžení tu nabízí kávové, banánové, kopřivové nebo višňové pivo. Všechna z nich mají 11° s obsahem alkoholu 4,7 %.

Kávové pivo působí spíše jako ledová káva s příchutí piva, funguje dobře jako digestiv po jídle, nicméně na dlouhodobé popíjení zlatavého moku se moc nehodí. Banánové pivo velice hezky voní, ale pokud už má chutnat po ovoci, mohlo by být více sladké.

Na dně višňového piva vás překvapí dokonce i celá višeň.
Autor: Tadeáš Provazník

Kopřivový pivní speciál se vyznačuje zvláštní chutí, která však nesedne každému. Redakce Blesk.cz z ochucených piv nejvíce doporučuje višňové. Je sice sladší, ale nabízí plnou chuť a ve sklenici návštěvníci naleznou dokonce i jednu višeň.

200 dní staré pivo?

Mezi pražské speciality se počítá i pivo, které zraje v dubových sudech po dobu 200 dní. K dostání je v restauraci U Medvídků v ulici Na Perštýně nedaleko křižovatky s Národní třídou. Místní provozovatelé tvrdí, že se jedná o nejsilnější pivo na světě. Toto prvenství je nepotvrzené, ovšem s obsahem alkoholu 12,6 %, tedy víc než leckteré běžné víno, je to tvrzení opodstatněné.

Obecně platí, že unikátní alkoholické nápoje si většinou užívají vinaři. Archivní víno se často prodává za astronomické částky, nedostupné pro běžné spotřebitele. Málokdy se ale mluví o podobných specialitách ve světě pivařů. Jeden takový redakce Blesk.cz odhalila. Dá se sehnat v objektu Food Story v Dlouhé ulici v centru metropole.

Řeč je o produktu Trignac XII 2013 Kasteel Tripel. Toto pivo zraje v sudech po koňaku s vůní vína a jemnou sladkou chutí. Limitovaná edice vznikla v počtu 30 000 kusů lahví a stojí téměř tisíc korun.

Zvláštní chutí disponuje kávové pivo.
Autor: Daniel Vitouš

V hlavním městě se nachází i další místa, kam se dá vyrazit na točené tuzemské i zahraniční speciály. Ve vybraných místech mají provozovatelé na výčepu až dvě desítky různorodých pivních nápojů. Dají se zde vyzkoušet pro Čechy netradiční piva, která se oproti těm běžným vyznačují zcela jinou chutí.

V našich končinách se pití speciálních piv nachází teprve v plenkách. Mnohem dál jsou v tomto ohledu Nizozemci nebo Belgičané, kteří jsou pitím „svátečních“ piv proslulí. V Bruselu jsou takové podniky naprostou samozřejmostí.

Vybraná místa, kde Pražané mohou netradiční piva ochutnat:

Pivovarský dům
U Medvídků
20 píp
Zubatý pes
Pivotéka Pípa
Beergeek
Crafthouse