„Smyslem této akce je umožnit psychoterapeutickou péči a podporu co nejvíce lidem. Vzdělávací portál Svobodná mysl stojí na stejných principech jako Gaudia proti rakovině. Proto chceme podpořit své kolegy, kteří pracují s onkologickými pacienty. Je pro nás důležité, aby se psychoterapeutická péče dostala k nemocným a jejich rodinám,“ vysvětluje myšlenku celé akce Simona Parmová ze spolupořádající Svobodné mysli.

Podmínkou účasti v závodu nebyla vlastní koloběžka. Tu vám organizátoři zapůjčili na místě.
Autor: Zuzana Kábelová

„Mluvíme-li o psycholozích v nemocnicích, tak na jednoho pracovníka připadá většinou 100 až 150 pacientů. Prakticky tedy není možné věnovat pozornost ani polovině těch, kteří by tuto pomoc potřebovali, a už vůbec není reálné s nimi terapeuticky pracovat. Ambulantní docházení pacientů či jejich blízkých a tedy dlouhodobá práce s jejich problémy není součástí poskytovaných služeb vůbec. A to i přes to, že podpora a komunikace jsou zásadní v celém průběhu onkologického onemocnění. Vizí společnosti Gaudia je přispět k tomu, aby se psychoterapeut stal součástí týmu zdravotnických zařízení,“ uvedla lékařka a předsedkyně organizace Gaudia proti rakovině Olga Kunertová.

Vpravo předsedkyně a zakladatelka organizace Gaudia proti rakovině, lékařka Olga Kunertová s týmem psychoterapeutek
Autor: Zuzana Kábelová

První koloběžkáři se do Chuchle začali sjíždět už po deváté hodině ranní. Sluníčko od samého rána svítilo, a tak i počasí akci přálo. Při registraci účastníci závodu zaplatili startovné 600 korun, za které obdrželi batůžek s překvapením a startovní číslo. Tomu, kdo přišel na závodiště po svých, na místě organizátoři půjčili koloběžku i helmu.

Na závod dorazili i natěšení koloběžkáři Pavel se Ctiradem, které na závodiště v Chuchli nalákalo především téma samotného závodu. „Myslím si, že téma tohoto závodu se dotýká spousty lidí kolem mne či okolo nás a lidí, kteří tady bohužel už nejsou. Tak jsem si řekl, že podpořím dobrou věc,“ řekl pro Blesk.cz Pavel. S Pavlem souhlasí i jeho kamarád Ctirad, který se sobotního koloběžkového závodu rovněž zúčastnil. „Myslím si, že Pavel to řekl pěkně i za mne a já jsem rád, že se jedná o spojení dobré věci se zábavou,“ dodal Ctirad.

I závodníci Pavel se Ctiradem si přišli poměřit své síly na 14kilometrový koloběh do Chuchle.
Autor: Zuzana Kábelová

Na závodníky čekala trasa o délce 14 kilometrů, která vedla ze závodiště v Chuchli dál po cyklostezce až do Radotína a zpět. Startovalo se po deseti jezdcích, přičemž první skupina koloběžkářů slavnostně odstartovala už v půl jedenácté. V jedenáct hodin potom následoval start druhé skupiny. Pro doprovod a nejmenší koloběžkáře byl připraven po celý den pestrý program, který zahrnoval tvořivé dílničky, poníky nebo různé disciplíny, které si mohli návštěvníci na koloběžce vyzkoušet. Ty měly specifické názvy jako tahouni, dojezd na pět odrazů, jízda pozadu, časový rozdíl či překážková dráha. Ten, kdo úspěšně absolvoval celkem deset soutěžních disciplín, symbolicky dostal perníkovou medaili.

„Líbí se nám tu a počasí krásně vyšlo. Už jsme si dokonce vyzkoušeli překážkovou dráhu na zapůjčené koloběžce,“ uvedla Radka, která dorazila do Chuchle se svou šestiletou dcerou.

Na chuchelském závodišti to dnes žilo. Koloběžkáři tu závodili, aby pomohli dobré věci.
Autor: Zuzana Kábelová

Za období 2003 až 2015 pomohla Gaudia již stovkám pacientům. „Pro ně je tato forma podpory velice důležitá. Máme například případ, kdy pomoc Gaudia proti rakovině pomohla mladému tatínkovi a jeho synovi vyrovnat se s onemocněním a následnou smrtí maminky. Často pomáháme celým rodinám.“