Myšlenka festivalu se zrodila už před jedenácti lety, kdy skončila jediná tehdejší komiksová akce, ComiCZcon.

„Jako vydavatelům a i fanouškům nám bylo jasné, že je něco podobného u nás zapotřebí... a že to asi bude na nás. Neměli jsme žádné velkolepé plány, bylo to spíš dát komiksovým příznivcům možnost se setkat. A k tomu setkávání se postupně nabaloval program,“ řekl o vzniku festivalu organizátor Jiří Pavlovský.

Na návštěvníky čekaly tři simultánní přednášková pásma, dražby, burzy, autogramiády, soutěže, mangu i malířský salon. To vše, aniž by museli zaplatit vstupné.

Nechyběl tu ani Dechberoucí Zázrak

„Právě jsem byl na přednášce v horním sále. Nebylo si ani kde sednout, jaký byl zájem. Objevil jsem tady pár komiksů, po kterých jsem pokukoval nedávno. Tak jsem si udělal radost,“ těšil se z koupě nových knih Tomáš (30). 

Na Crwecon přišli také autoři českého komiksu Dechberoucí Zázrak. Petr Kopl a Petr Macek zde představili sběratelskou sošku Zázraka od studia Fat Monster.

Umělců z celého světa, kteří se věnují komiksové tvorbě, zde bylo hned několik. Jedním z nich byl i Filip Slonek (24), který se po sedmi letech malování bez uměleckého vzdělání může pyšnit tvorbou, která fanoušky superhrdinů oslovuje. „Nemám žádnou uměleckou školu. Jen jsem vždy rád kreslil,“ řekl umělec. 

Crwecon
Autor: Eva Fornálová

Filip se dosud věnoval tvorbě obrazů. V současnosti ale vytváří i komiks pro dospělé. „Zatím jsem v půlce práce. Rád bych ho měl hotový do dvou měsíců,“ zmínil umělec.