Veřejnosti nejsou běžně přístupné, zvenčí někdy vypadají nenápadně. 51 budov, které jsou o víkendu 14. až 15. května součástí festivalu Open House Praha, odhalí své krásy i tajemství. Letošní ročník se vydá i dál z centra metropole. V nabídce jsou nově architektonické skvosty Vysočan, Pankráce, okolí Budějovické, Holešovic, Dejvic i Břevnova.

„Návštěva všech domů se stihnout nedá,“ řekla Blesku.cz Andrea Šenkyříková z produkce festivalu. „Ale každý si mezi nimi může vybrat to své.“ Akci vítají nejen Pražané. Na festival se i letos chystají účastníci z Brna, Liberce nebo třeba Frýdku-Místku. „Praha je město, které má stále co nabídnout,“ dodává Petr Hlaváček, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Slova ředitele IPR potvrzuje i loňská návštěvnost, kdy se festivalu zúčastnilo téměř 40 tisíc návštěvníků. Mezi nimi byly všechny generace, od studentů architektury po seniory a další návštěvníky, kteří chtěli objevovat jindy střežené a uzavřené prostory.

S Blesk. cz budete v předstihu – v naší fotogalerii můžete již nyní nahlédnout do osmi vybraných objektů. Podívejte se, co ukrývají taková místa jako budova Sazky, podzemí Thomayerovy nemocnice, elektrárna na ostrově Štvanice nebo slavná Kramářova vila. Seznam všech 51 skvostů najdete zde.

Fotogalerie
61 fotografií