„Byl to masakr, mysleli jsme, že půjdeme rovnou zpátky domů, ale nakonec jsme si to vystáli a jsme rádi, že jsme to nevzdali,“ říká po dlouhém čekání Blesku mladý pár. A podobně to vidí i pořadatelé. „Měli jsme vysoká očekávání, nicméně nás to překvapilo, jaký je zájem. Naším cílem po té dlouhodobé práci byly tak 3 až 4 tisíce lidí. Jsme rádi, že se to takhle povedlo i s počasím,“ říká Blesku ředitel AsianFestu Jiří Zuska, ml.

Hlavní myšlenkou sobotního festivalu bylo podle pořadatelů přenést návštěvníky na Východ do rušného „Chinatownu“, sluncem zalitého Thajska nebo džungle ve Vietnamu. A čas od času si tak návštěvník i připadal. Avšak místo pralesů se spíše prodíral davy lidí.

Podívejte se na frontu k hlavní bráně festivalu:

Video
Video se připravuje ...

Lidé čekali dlouhé desítky minut, aby se mohli dostat na asijský festival, zájem byl i díky počasí obrovský. Tadeáš Provazník

Asijská kultura stylově

Kromě jídla čekal Pražany také bohatý kulturní program. Festival tak nebyl jako mnoho jiných jen o jídle, ale i o prezentaci asijské kultury.

„Povedlo se nám přilákat zajímavé restaurace v Praze v asijském segmentu. Do dalších let bychom chtěli určitě zvětšit alespoň areál a možná festival i pořádat vícekrát ročně,“ doplňuje Zuska.

Mladí nadšenci chtěli původně posunout koncept gastronomických festivalů v České republice na jinou úroveň a větší zážitek pro návštěvníky. A to se jim podle ohlasů povedlo. „To jídlo je neskutečně dobrý, půjdu si to vystát asi znova,“ říká redaktorovi Blesku Pavel, další z návštěvníků.

Na festivalu byl i bohatý doprovodný program:

Video
Video se připravuje ...

Festival Asian Fest v pražských Holešovicích přilákal tisíce lidí. Tadeáš Provazník

A zájem si pochvalovali i samotní stánkaři. „U nás je to volnější, jelikož nemáme jídlo, ale zelenou kávu z jižní části Vietnamu. Plánujeme po dnešním úspěchu i sociální kavárnu a už máme i místo,“ popisuje Elijáš u stánku s kávou.

Rušno bylo i v japonské části festivalu. „Dostali jsme pozvánku od pana Zusky a zaujalo nás to, tak jsme se domluvili na spolupráci. Čekali jsme hodně lidí, ale že bude celý den desetimetrová fronta, to byla spíše taková sranda,“ říká Blesku Kateřina Landová.

Právě dlouhé fronty byly zřejmě jedinou nevýhodou celého festivalu. Kdo je přečkal, už byl spokojený.

Fotogalerie
18 fotografií