Název zine vznikl z původního spojení anglických slov fan a magazine. Jedná se tedy o fanouškovské časopisy. Tyto magazíny nejsou komerčního charakteru, naopak. Neobjevíte je v trafice mezi běžnými časopisy. Narazíte na ně pouze na takovýchto tematických výstavách, jako byl druhý ročník Prague Zine festival ve Veletržním paláci. 

Tohle je moje prvotina. Byla jsem v Kanadě, kde jsem fotografovala českou rodinu, která se snaží si i přes pobyt v zahraničí zachovávat tradice,“ vyprávěla studentka fotografie Ema (22), která seděla za stolem spolu s dalšími dvěma spolužačkami. Ty na stole před sebou měly i několik nízkonákladových časopisů založených jen na fotografiích bez textu.

Sbírání fotografií mi trvalo asi dva měsíce, které jsem strávila na malém ostrově. Ale samotné vytvoření tohoto zinu mi trvalo asi týden,“ prozradila Tereza (21), která měla na stole vždy od každého svého výtvoru několik výtisků, které si mohli návštěvníci nejen prohlédnout, ale také odnést za symbolickou cenu domů.

Kromě cestovatelských fotozinů si mohli návštěvníci prohlédnout publikace od školních časopisů, přes fotografické a experimentální ziny, až po publikace zaměřené na typografii, ilustraci a komiks.

Fotogalerie
12 fotografií