Cílem akce pořádané v Místodržitelském letohrádku v pražské Stromovce bylo návštěvníkům přiblížit prohlídkou běžně nepřístupné prostory a seznámit je i se světem starých časopisů a novin.

„Akci v Místodržitelském letohrádku připravujeme každoročně, protože je to jedna z mála příležitostí, kdy mohou zájemci navštívit běžně nepřístupné prostory,“ řekla Kristina Kvapilová, vedoucí oddělení vnějších vztahů Národního muzea. Pražané si mohli na vlastní kůži vyzkoušet pomocí nejrůznějších výtvarných technik a materiálů výrobu vlastního časopisu. Nahlédli tak do práce dnešních novinářů a redaktorů. Lidé ale měli zájem i o komentované prohlídky historické budovy.

Vyzkoušet si lidé mohli výrobu starých časopisů nebo se zúčastnit exkurze.
Autor: Archív: Národní muzeum

Nejstarší noviny Místodržitelského letohrádku pochází z roku 1664

„V Místodržitelském letohrádku dnes sídlí Oddělení časopisů Knihovny Národního muzea a jsou zde odborná pracoviště, studovna a depozitáře,“ dodává Kvapilová. Svazky novin a časopisů sem byly přestěhovány v roce 1946 z hlavní budovy Národního muzea na Václavském náměstí, kde už nebyly prostory, kam by se uschovaly. Ve zdejších depozitářích je potom uložena téměř celá konzervační sbírka bohemikálních periodik, to znamená novin a časopisů, které byly a jsou vydávány na území Čech, Moravy a Slezska, přičemž nejstarší noviny uložené v oddělení časopisů pocházejí z druhé poloviny 17. století a jsou jimi Extraordinary Wochentliche Postzeitung z roku 1664.

Fotogalerie
8 fotografií