Nájemné od PVK hrazené z vodného a stočného předpokládá PVS v příštím roce ve výši 2,76 miliardy korun, dalších 221 milionu korun chce získat z dotací od ministerstva zemědělství. Schodek ve výši asi 361,2 milionu korun podle schváleného dokumentu počítá s tím, že některé z uvedených investic se příští rok nemusí stihnout.

Kromě toho do rozvoje infrastruktury jdou i peníze z dividendy, kterou PVS jako zástupce hlavního města získává za podíl ve výši 49 procent v PVK. Ta podle nedávného vyjádření ředitele PVS Pavla Válka činí 500 až 600 milionů korun ročně. Dohoda je taková, že po roce 2028, kdy společnosti Veolia skončí smlouva na pronájem infrastruktury, vykoupí PVS i zbylých 51 procent v PVK a distribuci vody v metropoli bude zajišťovat sama.

Vinohrady, Řepy, Holešovice

Největší plánovanou investicí je rekonstrukce staré vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově za zhruba šest miliard korun. PVS plánuje v lednu vypsat tendr na firmu, která práce provede, v příštím roce však se začátkem prací ještě nepočítá. Obdobnou částku město investovalo do výstavby nové linky, která byla do zkušebního provozu uvedena v roce 2018 a do ostrého letos v lednu.

Z nově zahajovaných staveb chce PVS v příštím roce investovat například do obnov vodovodních řadů v Řepích, na Vinohradech či ve Veletržní ulici v Praze 7, pro které vyhradila po 30 milionech korun. Stovky milionů mají mířit do pokračování rekonstrukce úpravny vody Káraný, 119 milionů má jít na již rozestavěnou protipovodňovou ochranu kanalizace v Karlíně. Celkem společnost v přehledu uvedla kolem 250 investic.

Video
Video se připravuje ...

Tma jako v pytli, zatuchlý odér, roztodivné houbičky rašící na zdech a prudká strouha na úrovni vltavského dna. Tak vypadá nejstarší kmenová stoka vedoucí pod Letenskou plání. David Zima

Fotogalerie
4 fotografie