Praha 2 nevyhovující podmínky pro městskou zeleň řeší s Českou zemědělskou univerzitou už od roku 2019. „Naše zeleň je často vystavena extrémním podmínkám, jako je nízká propustnost půdy nebo vysoké teploty způsobené hustou zástavbou,“ řekla starostka Prahy 2 Alexandra Udženija. 

Úspora vody a energie

Odborníky navržená opatření nyní městská část postupně začíná realizovat. Doplňuje zeleň v parcích i ulicích nebo buduje nové vodní prvky a retenční nádrže na zachycování dešťové vody. Pilotní projekt v sadech Bratří Čapků z minulého roku již sklízí ovoce. Bylo prokázáno, že inteligentní zavlažování radnici ušetřilo náklady za vodu a energii, dokonce i případné budoucí investice do obnovy výsadby. Podle Vojtěcha Maliny, jehož společnost chytrou technologii v parcích pro radnici instaluje, se spotřeba vody snížila o 56 %. 

Zařízení disponuje různými senzory a dalšími vychytávkami, které monitorují úhrn srážek nebo vlhkost půdy, dále vlhkost a teplotu vzduchu, sluneční svit či sílu větru. Na vyhlídkové louce v Riegrových sadech ovládá chytrou závlahu čtrnáct monitorovacích zařízení a devět řídicích jednotek. Za pořízení systému městská část zaplatila zhruba 165 tisíc korun, provoz celého systému pak bude stát radnici 1 700 korun měsíčně.