Současná pandemie nového typu koronaviru COVID-19 se výrazně promítá do chodu hlavního města i městských částí. Řada obchodů musí být zavřených, zrovna tak jako restaurace a různé instituce. To nejhlavnější však tkví jinde – v lidském zdraví. Radnice Prahy 11 tak více než dva týdny po vyhlášení nouzového stavu začne s distribucí zdravotnických potřeb mezi své obyvatele. V tiskové zprávě to uvádí mluvčí radnice Anna Kočicová.

Výdej roušek a dezinfekce bude v pracovních dnech probíhat na dvou místech, konkrétně v Informačním centru Filipovka (Filipova 3) od 11 do 14 hodin, dále pak ve výdejním skladu Jihoměstské majetkové (objekt vedle ZŠ K Milíčovu – K Milíčovu 2) od 14 do 17 hodin. Další výdejní místa by měly přibýt v řádech dnů.

Jedna rouška a půl litru dezinfekce

Zletilí obyvatelé Prahy 11, kteří se na místě výdeje prokáží občanským průkazem, mají nárok na jednu roušku a 0,5 litru dezinfekce na osobu. Na tu si ovšem lidé musí přinést vlastní nádobu. Rodiče pak mají nárok na roušky i pro své děti. „ Ochranné prostředky budou vydávány až do vyčerpání zásob,“ uvádí mluvčí. Jelikož nejrizikovější skupinou jsou senioři, zajišťuje radnice dovoz roušek a dezinfekce po předešlé telefonické (800 104 300) či e-mailové (obcanskalinka@praha11.cz) domluvě i jim.

Poradenské centrum

Ve všední dny bude také veřejnosti k dispozici nové speciální Informační centrum ve Filipovce, kam bude možno mezi 8:00 až 14:00 volat s dotazy, které se týkají aktuální koronavirové situace.

„Přímo v infocentru i na lince budou pracovníci centra občanům poskytovat důležité informace, odpovídat na dotazy a zprostředkovávat důležité kontakty, mj. na otevřené provozovny obchodů a nabídku služeb. Infocentrum bude dále koordinovat vzájemnou pomoc, tedy registrovat kontakty na dobrovolníky, kteří jsou ochotní pomoci seniorům a handicapovaným s nákupy či vyzvedáváním léků, a propojovat je s potřebnými,“ uzavírá Kočicová.
Fotogalerie
56 fotografií