Radnice Prahy 9 podala podnět na magistrát, aby byla přejmenována bývalá ulice Pod Spalovnou, která se line kolem nového parku Zahrádky. S ohledem na názvy okolních ulic totiž příliš do lokality nezapadala, byť samozřejmě historicky odkazovala na existenci jedné z prvních pražských spaloven, která se nacházela na Vysočanech.

Spalovna ve Vysočanech, rok 1933.
Autor: ČTK

Místo sportovních legend

Nově se ulice od konce loňského roku jmenuje Ivana Hlinky (†54), podle legendárního hokejisty, který coby hráč slavil klubové i reprezentační úspěchy na té nejvyšší scéně. A v roce 1998 stál na lavičce českého týmu při neopakovatelném triumfu hokejistů na olympijských hrách v Naganu. „O změnu názvu požádala městská část, aby tematicky sjednotila jména ulic v oblasti u říčky Rokytky,“ uvádí tisková mluvčí Prahy 9 Marie Kurková.

Opodál nově pojmenované ulice se totiž nachází Nepelova, která nese jméno krasobruslařského virtuose Ondreje Nepely (†38), několikanásobného mistra Evropy, světě a především také olympijského vítěze z roku 1972. Ulice Hany Maškové zase odkazuje na tragicky zesnulou nadějnou československou krasobruslařku (†22), mistryni Evropy z roku 1968.Další tematickou ulicí je Modrého, která byla pojmenovaná po hokejovém brankáři Bohumilu Modrém (†46), který ve 30. a 40. platil za jednoho z nejlepších brankářů na světě. O to smutněji vyznívá, že jej později komunisté věznili v táboře nucených prací. Člen Síně slávy českého hokeje byl dvojnásobným mistrem světa.