„Z mého pohledu jde o to, že se formalizují vzájemné vztahy. Praha s Bratislavou, Varšavou i Budapeští spolupracuje již dlouhodobě, ale zatím to nemělo formální podobu. Metropole V4 jsou přirozenými partnery, sdílíme stejné hodnoty, všichni jsme například získali svobodu v roce 1989,“ řekl Hřib.

Města si budou vyměňovat zkušenosti například v oblasti dostupnosti bydlení, v boji s klimatickými změnami nebo se stárnutím populace. „Všechna města čelí stejným výzvám,“ míní pražský primátor.

Metropole budou chtít podle něj společně usilovat o přímé financování z evropských fondů. „Je nutné podpořit města, která jsou motory svých ekonomik či inovací,“ míní Hřib. Problémy s čerpáním financí z eurofondů nemá podle Hřiba pouze Česko. Narážel mimo jiné na audit Evropské komise ohledně možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. „Podobné problémy řeší Maďarsko,“ poznamenal Hřib. Dalším aspektem společné dohody je podle pražského primátora bránit šíření populismu. „S tím se potýkají všechny země,“ dodal.

Hřiba, primátora za Piráty, za jeho krok kritizuje v Praze opoziční ANO, tedy strana premiéra Babiše. „Primátor se hodně věnuje zahraniční politice na úkor řešení problémů, které trápí Pražany. Tady mi připadá, že pakt bude podepsán spíš na efekt, vždyť jej kritizovali i někteří zástupci koalice,“ řekl poslanec a předseda pražských zastupitelů ANO Patrik Nacher.

Vedle paktu s metropolemi V4 se Praha chystá také podepsat partnerskou smlouvu s Vídní. S ní chce spolupracovat v dopravě, bydlení nebo v životním prostředí. Nyní je dokončován text smlouvy a výběr oblastí spolupráce.

V lednu příštího roku plánuje česká metropole podpis smlouvy s Tchaj-pejí. Naproti tomu Praha v říjnu ukončila sesterskou smlouvu s Pekingem, protože v ní nechtěla mít klauzuli, že uznává jednu Čínu.

Fotogalerie
4 fotografie