Prodej vánočních stromků v hlavním městě probíhá místy už od konce listopadu. Mnozí by si přitom mohli myslet, že ještě v polovině prosince je na nákup ještě brzy, nicméně opak je pravdou.

Čekat s pořízením vánočního stromku na poslední chvíli s vidinou, že stromek je čerstvě uříznutý, a proto déle vydrží, je mýtus,“ domnívá se prodejce vánočních stromů Zdeněk Čermák. Naopak těsně před Vánoci se klidně může stát, že by na Vás zbyly ty ne úplně nejkrásnější.

Všechny stromky se řežou na přelomu října a listopadu. Lepší proto je, pořídit si ten svůj co nejdříve a nechat ho do Štědrého dne v nádobě s vodou,“ dodává pro tištěný radniční zpravodaj Prahy 9 trhovec, který stromky prodává u Pragovky v Sokolovské ulici. Kromě této ulice na prodejce stromků narazíte v předvánoční čas prakticky v každém koutu Prahy – na Pankráci, na Vinohradech, na Karlově náměstí, v Holešovicích i třeba v Dolních Chabrech.

Lesů neubude

Další z mýtů, který Čermák vyvrací, že vánočními stromky zpravidla trpí lesy. Není tomu tak. Stromky určené na trhy jsou totiž pěstované právě pro tyto účely na speciálních plantážích. „Nikdo proto nemusí mít špatný pocit, že se kvůli němu kácí v lese. A navíc, stromečky jsou celoročně ošetřované a pravidelně rostlé,“ dodává Čermák. 

Fotogalerie
21 fotografií