Nová venkovní knihovnička, kam lidé mohou dobrovolně ukládat nepotřebné knihy, a ty, které je zaujmou, si vzít k přečtení, se nachází prakticky napůl cesty mezi pobočkami městské knihovny ve Vysočanech a v Hloubětíně. Nachází se v Nademlejnské ulici při vyústění ulice K Náhonu.

„Inspirací realizátorů a správců knihovničky, manželů Michaely a Daniela Kantorových, pro jejich konkrétní pojetí ve tvaru proskleného domečku se stříškou, umístěného navíc v blízkosti lavičky a stínu stromu, byl projekt nazvaný Little Free Library,“ uvádí tištěný zpravodaj deváté městské části. „To když podobně koncipované skříňky viděli umístěné před mnoha domy při jejich pobytu v americkém Minneapolis.“

Jako houby po dešti

Fenomén venkovních knihoven či tzv. knihobudek je v Praze rok od roku oblíbenější. Najít je lze v parcích nebo v obchodních centrech, u různých institucí či školek. Často byly vytvořeny z bývalých veřejných telefonních automatů. Kromě Hloubětína jsou k nalezení i v Dejvicích, ve Slivenci, v Holešovicích či Vršovicích. Loni v březnu vznikla jedna dokonce ve vestibulu metra Florenc.