Bedřich Řepa, Zdeněk Příhoda, Pavel Davídek… že vám ta jména nic neříkají? Jedná se o jedny z prvních obětí okupace vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Jejich osud je o to smutnější, že zemřeli pouze proto, že byli ve špatný čas na špatném místě. Jako právě Pavel Davídek, od jehož smrti 10. září uplynulo 50 let.

Radnice Prahy 22 si skon svého občana letos připomněla vzpomínkovou akcí a zároveň umístěním pamětní desky zhotovené sochařem Jakubem Grecem, která na jeho osud upomíná. Umístěna byla na budovu Uhříněveského muzea za zvuků státní hymny. Starosta Martin Turnovský (Hnutí pro Prahu) při té příležitosti upozornil na to, že občané na oběť zemřelého od nynějška nikdy nezapomenou.

Ach synku, synku…

Pavel Davídek nebyl pouze uhříněveským občanem, ale také milujícím manželem, tatínkem, synem, vnukem, zetěm i strýčkem. Jeho smrt nedaleko uhříněveského hřbitova poblíž jatek velice zasáhla jeho početnou rodinu. Ta mu letos věnovala vzpomínkovou brožuru, která na jeho život i tragický skon upomíná. Nazvaná je právě podle české lidové písně.

Fotogalerie
8 fotografií