Bývá tomu tak každý rok. Řeč je o letní otevírací době, která je odlišnější než celoroční. Řada poboček Městské knihovny totiž bude mít zavřeno i v soboty, což při některých konkrétních nebývá. U některých je pozměněna otevírací doba i ve všedních dnech. „Všem zájemcům o zapůjčení něčeho ke čtení proto před cestou do knihovny doporučujeme zkontrolovat, jak a zda má otevřeno,“ uvádí tisková mluvčí Městské knihovny Lenka Hanzlíková.

Výpůjčky až do září, dvoutýdenní uzavírka

Pokud si čtenář v současných dnech vypůjčí nějakou knihu, je mu automaticky prodloužena až na září. Ve dnech 23. července až 5. srpna budou potom všechny pobočky Městské knihovny zcela uzavřeny, a to z provozních důvodů. V tomto termínu nebude samozřejmě možné si knihy půjčovat.

Kdo by chtěl ve dnech uzavírky vypůjčené knihy přesto vrátit, ten může využít biblioboxy u poboček Lužiny a Opatov. Tam se ale smí vracet pouze knihy, žádné jiné vypůjčené položky jako deskové hry či obrazy. Rovněž tak lze učinit v Ústřední knihovně vstupem z Valentinské ulice. Aby Městská knihovna „omezovala“ své čtenáře co nejméně, láká je v případech své uzavírky na možnost stáhnutí e-knih. Těch v současné době registruje více než 1300. V jejích fondech jsou k nalezení klasičtí čeští autoři i ti novodobí, zároveň i představitelé světové prózy. I lidé trávící léto u moře, v lese nebo v horách si tak budou moci vybrat to, co je jejich vkusu nejbližší.

Letní program

Také přes letní prázdniny knihovna nabízí zajímavý kulturní program, který sestává například z autorských čtení, čtení pro děti nebo z divadla. V červenci se například na náplavce Rašínova nábřeží koná literárně-hudební festival Na vlnách MKP. Ten nabídne třeba vzpomínky pamětníků na srpnové události roku 1968, nebo vzpomínkový večer na světového literáta Arnošta Lustiga.