Na stovky žáků škol v Praze 4 čeká během nového školního roku změna. Provádějí se tu totiž opravné a rekonstrukční práce, po kterých například děti ze Základní školy Na Planině v Krči dostanou zcela novou kuchyni. Tady ovšem rozsáhlé práce skončí s největší pravděpodobností až v listopadu, do té doby budou muset žáci chodit na jídlo do nedaleké Akademie řemesel.

„Na stravování v mnohem příjemnějším prostředí se mohou těšit i děti z mateřské školy na Spořilově, které navštěvují její objekt Jihozápadní. Rekonstruujeme tady kuchyni za téměř 5,6 milionu korun. Než děti nastoupí do školky, bude hotovo,“ uvedl radní Prahy 4 Jaroslav Míth (ODS).

Mezi další letní investice do škol na území čtvrtého pražského objektu patří zateplení budov školek v Trenčínské, Družstevním ochozu nebo ulici K Podjezdu. Nová sociální zařízení se objeví ve školce Čtyři pastelky v budově Plamínkové a na Základní škole Sdružení. Oprava kanalizace probíhá ve škole Na Chodovci.

Základní škola Mendíků bude mít zcela novou barevnou fasádu, zmodernizují se tu zároveň učebny a vodovodní rozvody. Škola v Plamínkové ulici bude novým domovem pro dopravní hřiště, které bude oproti jeho dřívějšímu umístění lépe dostupné všem vzdělávacím institucím Prahy 4.

Historická rekonstrukce

Samostatnou kapitolou je rekonstrukce historické budovy Základní školy Školní v Braníku, která má více než stoletou tradici. „Kromě fasády tu opravíme střechu, veškeré rozvody a instalace, okna, dveře i podlahy, ale i opěrnou zeď za objektem, která v některých místech hrozila zřícením. Hotova už je zhruba jedna čtvrtina prací, přičemž letos tu proinvestujeme asi 40 milionů korun. Během září plánujeme na stavbě uspořádat návštěvní den, aby se lidé mohli s průběhem rekonstrukce seznámit,“ dodal k výčtu všech prací, které vyjdou celkem na zhruba 133 milionů korun, radní Jaroslav Míth.

Podívejte se na opravované objekty škol a školek v Praze 4:

Fotogalerie
29 fotografií

V Praze se neopravují jen místa, kam se chodí děti vzdělávat, ale také prostory, kam se chodí bavit. Takhle letos začala rekonstrukce historického letenského kolotoče: