Odbor hygieny dětí a mladistvých pražské hygieny si v minulých měsících posvítil na umývárny vzdělávacích institucí v hlavním městě. Kontrola se snažila zabránit případným případům výskytu onemocnění s takzvaným fekálně orálním šířením, mezi které patří také žloutenka typu A. Ta se podle pražských odborníků v současnosti ještě stále ve zvýšeném výskytu objevuje v Jihomoravském kraji.

„Jednou ze základních podmínek zabránění šíření infekčních chorob v dětském kolektivu je zajištění podmínek pro osobní hygienu, zejména mytí rukou. Otázka tedy zněla: Jaké jsou podmínky pro osobní hygienu v pražských základních školách?“ uvedl šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek.

Ve školách se podle požadavků musí nacházet dostatečný počet záchodů a umyvadel s náležitým vybavením. Nevhodná jsou kusová mýdla, místo kterých se mají používat tekutá. Nežádoucí jsou také látkové ručníky – místo nich by se ve školách měly objevovat papírové utěrky nebo elektrické vysoušeče rukou.

Hygienici v Praze provedli v první polovině letošního roku celkem 31 kontrol a prohlédli tedy desetinu škol v metropoli. Odborníci s potěšením oznámili, že na žádné z navštívených institucí nenašli nedostatky.

V Praze se nacházejí toalety, kam si lidé chodí popovídat. Tématu se věnovala tato epizoda pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Netradiční čtvrť v Praze, která stojí na hradbách! A krásné WC, kam si lidé chodí pokecat Matěj Smlsal, David Vaníček