V oblasti bývalé zemědělské plochy v pražských Hodkovičkách vyrostou nové obytné domy. Celá zástavba s názvem »Hodkovičky Nad Řekou« se rozdělí do dvou etap.

Během té první se objeví více než 300 nových bytů, které se budou nacházet u Modřanské ulice. Druhou etapu plánuje developer postavit u ulice V Mokřinách, zde se počítá s dalšími zhruba 200 byty.

Praha 4 kvůli podobě nové zástavby jednala s investorem a developerem. Snažila se totiž zajistit, aby se na území městské části objevily také nové služby a došlo ke zkvalitnění životního prostředí pro místní obyvatele.

„Snažili jsme se především vyjít vstříc potřebám místních obyvatel, dokázali jsme přesvědčit developera, aby nestavěl ani dvacetipatrové, ani čtrnáctipatrové domy a aby na úkor svého zisku investoval peníze do veřejných prostranství a občanské vybavenosti. Je to v duchu naší politiky, že investor nemůže území jen vytěžit a odejít, ale musí mu také něco vrátit,“ vysvětluje radní pro územní rozvoj a výstavbu Alžběta Rejchrtová (Trojkoalice/SZ).

Školka a víc zeleně v Hodkovičkách

Budovy druhé etapy developerského projektu mají nakonec mít čtyři nadzemní podlaží a jedno ustupující. Komplex staveb podle nového plánu stavbaři oddělí od rodinných domů v ulici V Mokřinách. V meziprostoru se objeví zelená nezastavitelná plocha, do které developer zasadí budovu a zahradu nové mateřské školy. V oblasti se počítá také s revitalizací Zátišského potoka.

„Podařilo se nám zamezit výstavbě až dvacetipatrové budovy, kterou zde mohl developer postavit. Navíc jsme kromě výsadby nového parku dohodli výstavbu školky s třemi třídami a dětským hřištěm přírodního charakteru, kterou budou využívat jak noví obyvatelé, tak i dosavadní obyvatelé této lokality. Ke snížení zástavby a vybudování mateřské školy se investor zavázal ve smlouvě s městskou částí,“ uvedl k výsledkům jednání starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ).

Podívejte se na fotky projektu:

Fotogalerie
4 fotografie

V Praze 4 přišli se zajímavým nápadem. Lidem nabízejí mobilní popelníčky. Na reportáž se podívejte v tomto díle Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Nejdivnější lidé v Praze, ze kterých jsou hvězdy internetu! A z reportéra se stal popelář Matěj Smlsal, David Vaníček