„Vzhledem ke skutečnosti, že přibližný počet parkovacích míst ve zdejší zóně je 17 tisíc, představuje počet registrovaných drtivou většinu všech, kterých se nový systém zcela bezprostředně dotýká,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Uplynulý víkend byl podle Churavého co do počtu zájemců o registrace slabší. „V pondělí je naopak zájem citelně intenzivnější. Rekord z minulého pondělí, během kterého jsme zdárně obsloužili přes tisíc místních občanů, však pravděpodobně už nepřekonáme,“ uvedl.

Parkovací oblast v Praze 6 je zaváděna v Bubenči, na Hradčanech, v Dejvicích, Vokovicích, na Veleslavíně a Břevnově a ve Střešovicích. Praha 6 bude fungovat jako jedna parkovací oblast a zaregistrovat se mohou všichni, kdo splní podmínky města.

Video
Video se připravuje ...

Monitorovací automobil v akci Tadeáš Provazník

Kontroly aut provádí v ulicích speciální vozy s kamerami. Ty předají informace o vozech bez povolení městské policii a ta následně magistrátu. Rezidenti budou za karty platit za první vůz 1 200 korun ročně, pokud ale budou chtít parkovat pouze v okolí svého bydliště, bude to 600 korun. Senioři platí 360 korun.

Kromě Prahy 6 byly zóny spuštěny minulý týden také na Praze 5. Také tady není do zóny zahrnuto celé území městské části, shodné jsou rovněž podmínky parkování a kontroly. Praha 5 navíc zavedla na některých místech nově nejvyšší povolenou rychlost 30 kilometrů za hodinu. Zóny začnou od 1. září 2016 platit ještě na Jarově v Praze 3.

Zóny placeného stání začaly v Praze fungovat v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 7 a většinu Prahy 3. Řidiči loni v zónách placeného stání v Praze zaplatili za parkování 330 milionů korun.

Fotogalerie
28 fotografií