Ve druhé polovině srpna mají lidé v Zoo Praha příležitost během své návštěvy opět spatřit také gigantické modely mravenců. Ty byly poničené, bylo proto nezbytné je opravit.

„Na mravencích proběhla generální oprava. Nikdo dnes přesně neví, jak se sem tyto modely dostaly, jaké bylo zadání na jejich výrobu. Traduje se, že je vyrobil zaměstnanec cirkusu, který tou dobou přečkával na zimovišti v Dolních Chabrech,“ prozradil u mravenců Martin Smrček z pražské zoo.

Modely mravenců jsou po opravě jako nové.
Autor: Daniel Vitouš

Za svou minulost museli být mravenci opravováni už několikrát. V průběhu času se také ztratil model rezavého mravence otrokářského, a tak byl roku 2013 vyroben model zcela nový.

„Bylo nezbytné zatmelit všechny díry a nerovnosti, jedná se o časově nákladnou opravu,“ vysvětluje Tomáš Kaluba, který se údržbářských prací na modelech ujal. Do jejich expozice byla také vyrobena nová sirka v nadživotní velikosti.

Umístění mravenců obdivovaly také děti.
Autor: Daniel Vitouš

Trocha osvěty ze života hmyzu

Návštěvníci měli při uvedení mravenců zpět do zatáčky nad vstupem do zoo možnost zjistit, proč existují dvě zbarvení těchto mravenců. Ti rezaví totiž kradou kukly těm černým a zotročují poté jejich dělnice.

„Mravenci jsou barvoslepí, rezavý tedy těm černým připadá stejný. Rezaví mravenci otrokářští se ovšem mezi sebou i tak poznají,“ vysvětluje odborník Zoo Praha Martin Smrček.

Prohlédněte si opravené modely mravenců v Zoo Praha:

Fotogalerie
8 fotografií