„Uložený trest rozhodně nelze považovat za nepřiměřeně přísný,“ sdělil předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. Poukázal na to, že Syrdovi hrozilo 10 až 18 let vězení a že jedinou jeho polehčující okolností byla dosavadní trestní bezúhonnost, protože mladíkovo předchozí odsouzení je už zahlazené. Přitížily mu mimo jiné výpovědi jeho bývalých přítelkyň, které se shodly na tom, že Syrda je agresivní.

„Uvědomuju si, že musím nést odpovědnost za své činy, ale opravdu jsem nechtěl nikomu ublížit. Nechci všechno svalovat na alkohol, ale všechny mé nepřiměřené reakce byly kvůli němu. Jinak jsem hodnej, milej člověk,“ řekl soudu pětadvacetiletý Syrda. Uvedl také, že za rok ve vazbě se změnil a začal studovat filozofii a psychologii, aby se rozvíjel a stal se lepším člověkem. “Obžalovaný postrádá sebekritický náhled a svaluje svá provinění na jiné osoby,„ reagoval soudce při odůvodnění verdiktu.

Nejzávažnější ze skutků spáchal Syrda loni 4. března na chodbě vedoucí k záchodům v holešovickém klubu Cross. Kolem půl šesté ráno ho tam konfrontovali dva jiní hosté, kterým sebral tři zálohované kelímky. V hádce Syrda jednoho z nich bodl a utekl. Napadeného muže převezli záchranáři do nemocnice, kde strávil týden a dodnes se potýká s následky útoku.

Obžalovaný k tomu řekl, že kelímky si vzal omylem. Z mužů v klubu měl strach, protože byl v minulosti několikrát napadený, řekl. Jeho obhájce tvrdil, že ze Syrdovy strany mohlo jít o nutnou obranu. Odvolací senát to ale jednoznačně odmítl. „O nutné obraně nelze vůbec uvažovat. Samotný konflikt vyvolal sám obžalovaný tím, že si přisvojil kelímky. Útok byl velmi nebezpečný - pokud by byl jen trochu jiný sklon nože, měl by fatální následky,“ poznamenal Zelenka.

Neútočil poprvé

Po Syrdově zadržení a umístění do vazby vyšlo najevo, že zhruba dva týdny před tímto incidentem útočil mladík s nožem v ruce i v baru Friends v centru Prahy. Vadilo mu, že si jeho přítelkyně sedla vedle jiného muže. Muže se pokusil bodnout, ten ale ránu instinktivně vykryl a nůž se při tom zavřel. Syrda utekl, poté se ale znovu vrátil, muže chytil do „kravaty“ a zakousl se mu do brady. Podle Syrdovy verze si se sokem plánoval jenom promluvit a přesvědčit ho, aby se omluvil. V květnu 2022 pokousal Syrda dalšího člověka, konkrétně dívku, kterou chtěl po jiné malicherné hádce vyhodit z večírku ve svém bytě na Smíchově.

Vrchní soud vyhověl Syrdovu odvolání v jediném bodu, a to ohledně odškodného. Původní verdikt totiž mladíkovi uložil povinnost zaplatit pobodanému muži zhruba 1,6 milionu korun. Zelenkův senát v úterý dospěl k závěru, že trvalost následků lze posuzovat nejdříve po roce od spáchání činu, a že by tedy bylo potřeba aktualizovat příslušný posudek. Napadeného tak s nárokem odkázal do civilního řízení a sám mu z původní částky přiznal zhruba 82 000 korun jako náhradu škody a bolestného.