Nová Ves na chování řidiče upozornila 1. prosince na svých stránkách. „Dle sdělení rodiče, občana obce Nová Ves, zastavil v obci osobní automobil, zřejmě stříbrné barvy, a řidič oslovil děti s dotazem, zda mu svítí obě světla. Následně poděkoval a nabídl dětem odvoz, který děti odmítly. Řidič nato bez dalšího odjel,“ uvedlo vedení na stránkách obce.

Starosta pak vše nahlásil na policii, která už měla několik podobných případů z okolních obcí hlášeno. „Dle sdělení Policie ČR si uváděný řidič zřejmě vytipuje příjezd autobusu do obce a shora popsaným nebo obdobným způsobem oslovuje děti, jak dívky, tak chlapce. S ohledem na zjištění opakování se podobné modelové situace v několika obcích se logicky nabízí, že může nezletilým dětem hrozit nebezpečí,“ dodala obec a upozornila rodiče, aby na své děti dohlíželi a podobné případy hlásii policii. 

Policie se případy zabývá. „Máme nahlášený případ, kdy policisté prověřují okolnosti komunikace řidiče s nezletilými, kdy se jich měl dotazovat na to, zda mu svítí světla,“ řekl Blesku policejní mluvčí Pavel Truxa. Uvedl, že to, že by řidič děti do auta lákal, potvrzené nemají, nechtějí ale nic podcenit. „Vytěžujeme kamerové záznamy, vyslýcháme účastníky – a hodí se také varování pro rodiče, aby apelovali na své děti, aby k nikomu neznámému do auta nenastupovaly,“ dodal mluvčí. 

Případy jsou podle Truxy v Nové Vsi a okolních obcích hlášeny celkem tři, všechny z minulého týdne, k žádnému únosu nedošlo. Případem se zabývá obvodní oddělení policie Odolena Voda.