„V prvním případě se neznámý muž vydával za pracovníka bezpečnostního oddělení bankovního ústavu a tvrdil, že se na jméno poškozené někdo snažil sjednat bankovní půjčku,“ uvádí policejní mluvčí Richard Hrdina. Seniorku, jíž je přes 70 let, vyděsil natolik, že své úspory v hodnotě několika set tisíc hodlala uložit do bitcoinmatu.

Dopadlo to dobře

„Důvěřivá seniorka dále postupovala přesně podle sdělovaných instrukcí a začala postupně vkládat peníze,“ pokračuje mluvčí. „Starší ženy s telefonem na uchu si naštěstí všiml náhodný kolemjdoucí, který ihned zbystřil a snažil se jí vysvětlit, že se stává obětí podvodu. Pohotový muž pak ihned zavolal na linku 158 a v jejím dalším vkládání jí naštěstí zabránili.“

I tak do bitcoinmatu stihla vložit 300 tisíc korun. Od další ztráty na peněžní dispozice ji naštěstí policisté uchránili. Bohužel stejně dopadl i senior, z něhož podvodníci zrovna tak loudili částky převyšující stovky tisíc korun.

Okradený senior

„K usnadnění vkladu hotovosti posílal domnělý bankéř QR kódy do Whatsappu, jejichž přiložením ke čtečce nemusel poškozený již zadávat žádné další údaje,“ uvádí policejní mluvčí. „Naštěstí kolem procházel mladý muž, který poškozenému v dalších vkladech zabránil.“ Uložit se chystal bezmála 600 000 korun. Naštěstí přišel jen o část, byť ne nezanedbatelnou.

Oběťmi jsou i mladší ročníky

Siceže se může zdát, že podvodníci líčí především na důvěřivé seniory, není tomu vždycky tak. Policisté evidují případy, kdy se oběťmi podvodu stanou i mladší ročníky. „Podvodníci mají velmi sofistikované a přesvědčivé postupy a jsou velmi dobře jazykově vybaveni,“ uvádí Hrdina.

Jakýkoliv takovýto telefonát je prakticky vždy podvodný a pachatelé zneužívají důvěřivosti a strachu poškozených ke svému obohacení. Nikdy nepředávejte své citlivé osobní údaje, čísla účtů a platebních karet někomu cizímu a v žádném případě nevkládejte své úspory do podobných zařízení na základě telefonního rozhovoru. Je důležité, aby jste o tomto problému informovali všechny své známé, protože pokud to bude každý vědět, k žádným dalším podvodům takovýmto způsobem nemusí docházet,“ zdvihá varovný prst policejní mluvčí.

Fotogalerie
7 fotografií