Mladík pracoval podle policistů jako účetní velkého hotelového řetězce a také v několika státních organizacích. „Na dnešní dobu bral nadprůměrný plat, ale jelikož byl taktéž závislý na sázení, postupem času o všechny peníze přišel. Jelikož už neměl žádné peníze na sázení, z pracovního trezoru vzal celkem 1 200 000 korun,“ sdělila mluvčí policie Eva Kropáčová. Všechny ukradené peníze následně opět prohrál v hazardních hrách.

„Místo peněz do trezoru vložil sedmapadesát falešných pětitisícikorun a dvaašedesát pětiseteurových bankovek. Peníze si vytiskl na profesionální tiskárně, kterou měl k dispozici u dalšího zaměstnavatele,“ uvedla mluvčí. I tak ale měly padělky podle ní velmi špatnou kvalitu. Při namátkové kontrole financí ve firmě potom pracovníci bezpečnostního oddělení odhalili falešné bankovky i falešné faktury, kterými se muž snažil zakrývat krádeže peněz.

Závislost na hazardu

V souvislosti s touto kauzou zmínili policisté podobný případ s menší škodou. Pětadvacetiletý mladík z Prahy, který měl také několik zaměstnání a byl závislý na hazardu, ukradl desítky tisíc korun své příbuzné. „Jelikož věděl, že jeho příbuzná má doma schované peníze, rozhodl se, že si je 'vypůjčí'. Z místa, kde měla peníze ukryté, vzal bezmála 80 000 korun a zaměnil je za padělky bankovek, které si vytiskl na domácí tiskárně,“ popsala čin Kropáčová.

Muž doufal, že ukradenou hotovost v sázkách znásobí, a bude ji pak moci nepozorovaně vrátit. Všechno ale nakonec znovu prohrál. To, že jsou peníze padělané, bylo navíc odhaleno velmi rychle. „Poškozená jednu z bankovek dala k narozeninám dalšímu příbuznému, který se při výměně peněz na dovolenou od směnárníka dozvěděl, že se jedná o padělek,“ uvedla mluvčí policie. Poté se ukázalo, že i ostatní uschované peníze jsou falešné. Mladík pak sám přišel na policejní služebnu a k odcizení peněz a výrobě padělků se doznal. Na služebnu přinesl i tiskárnu, na které padělky vyrobil.

Také tomuto muži hrozí až pět let za mřížemi. Kriminalisté v obou zmíněných případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z padělání a pozměnění peněz.

Fotogalerie
4 fotografie