Loupež se stala v Nitře v červenci roku 1995. Tehdy čtyřicetiletý muž a jeho komplic podle kriminalistů přepadli pracovníka bezpečnostní agentury. „Se zbraní v ruce si nejprve vynutili klíče od vozu a poté z vozidla odcizili dva kufříky s hotovostí přesahující 12 milionů slovenských korun. Pracovníka omráčili několika údery do hlavy a pak se po nich slehla zem,“ uvedl mluvčí policie Richard Hrdina.

Pátrání po možném pachateli bylo na Slovensku několik let bezúspěšné. V roce 2007 vyšlo najevo, že by se mohl nacházet v České republice. Byl proto vydán evropský zatýkací rozkaz. „Naši kriminalisté se neměli čeho chytit, a jelikož muž vystupoval pod smyšleným jménem, bylo velmi složité ho nalézt,“ uvedl Hrdina.

Nakonec se podařilo zjistit, že podezřelý má v srpnu absolvovat vyšetření v jedné z pražských nemocnic. „Pro kriminalisty bylo překvapením, když místo agresivního loupežníka zadrželi osmašedesátiletého muže o berli, který se na kriminalisty doslova těšil. Dle jeho slov se mu moc ulevilo,“ doplnil mluvčí. Muž totiž podle něj celé roky žil s tím, že ho každým dnem může policie zadržet.

Hledaný muž si ještě vyzvedl léky. Následně se v poklidu a bez pout nechal z nemocnice odvézt na policejní služebnu. Na Slovensku si má odpykat dvanáctiletý trest vězení.

Video
Video se připravuje ...

Policisté zadrželi pachatele loupeže, která se stala v roce 1995 v Nitře.  Policie České republiky

Fotogalerie
5 fotografií