Děsivé je, že jeho oběti opravdu jen šly po Novodvorské ulici, kousek od obchodního centra plného lidí, a šílenec si je vybral náhodou. „Podle prvotních zjištění se poškozené a útočník neznali, jednalo se o bezdůvodný útok,“ popsal policejní mluvčí Richard Hrdina.

Jak se někdo může takto zachovat? Měl v sobě drogy? „Jednou z verzí je, že muž zaútočil kvůli svému psychickému stavu,“ uvedli vyšetřovatelé. Trpěl psychózou? Co to znamená? „U takového pachatele mohlo jít o nějaký druh psychózy. Mohl mít neopodstatněný a silný pocit potřeby se chránit, nebo naopak mstít, což ho mohlo dovést k útoku. Ve chvíli policejního zásahu mu pak výzvy k odhození zbraně mohly ještě navýšit pocity úzkosti a vyprovokovat ho tak k další agresi,“ uvedla psycholožka Radana Rovena Štěpánková, jež doplnila, že ho do takového stavu mohly přivést právě i drogy.

Jedna z žen byla zraněna velmi těžce. Přímo na ulici ji musel lékař uvést do umělého spánku a připojit na dýchací přístroj. Druhá utrpěla lehčí zranění.

Schytal kulku

Útočník z místa útoku prchal, policie byla však rychlá. Dopadla ho během pár minut v Jílovské ulici, asi půl kilometru od místa činu. „Křičeli na něj, ať si lehne na zem, on držel nůž a šel proti nim. Smál se,“ popsal jeden ze svědků. Muži zákona vytáhli zbraně, ale násilník se proti nim rozběhl. Nezastavil ho ani výstřel do vzduchu, a tak padl další… „Při zadržování útočníka muselo být použito donucovacích prostředků, včetně střelné zbraně,“ sdělil Hrdina. Útočník střelným zraněním na místě podlehl.

Fotogalerie
58 fotografií