Mladík pobodal svého známého v noci na neděli 13. března v bytě v Přístavní ulici, kde byl na návštěvě. Po předchozí slovní i fyzické potyčce doběhl podle státní zástupkyně do kuchyně, kde si ze zásuvky vybral nůž s 21 centimetrů dlouhou a čtyři centimetry širokou čepelí. Ozbrojený se vrátil do pokoje a svého soka se zeptal „tak co uděláš teď“? Protivník ho shodil na zem, načež Tadeáš Ř. vstal a bodl soka do trupu. Zasáhl při tom játra, žlučovod i plíci. Napadený nezemřel jen díky lékařskému zákroku v motolské nemocnici.

Do obchodního centra se mladík vydal loupit zhruba o měsíc dříve, 7. února. Přinesl si s sebou krátkou střelnou zbraň. Hodinu před půlnocí podle obžaloby pozoroval u vstupu do saunového světa dvojici recepčních, které počítaly tržbu. Po odchodu posledních zákazníků na ženy namířil zbraň a se slovy „naval prachy“ chtěl přes pult sebrat obálku s penězi. Jedna z recepčních ale byla rychlejší a s tržbou utekla do zázemí. Mladík nabil zbraň, donutil tak odstoupit druhou z žen a zpod pultu vzal pouzdro se zhruba 12 000 korunami. Poté utekl.

Dohoda o vině a trestu?

Mužův obhájce v pátek u pražského městského soudu avizoval, že mladík by měl zájem uzavřít dohodu o vině a trestu. Usiluje o překvalifikování pokusu o vraždu na těžké ublížení na zdraví. Soud mu dal k jednání se státní zástupkyní prostor do 1. září, kdy chce kauzu uzavřít. Při pátečním hlavním líčení tak rozhodl pouze o tom, že Tadeáše Ř. ponechá ve vazbě, protože hrozí, že by se skrýval před spravedlností nebo pokračoval v páchání trestné činnosti. Mladík si proti rozhodnutí nepodal stížnost.

K trestnímu řízení se vedle dalších poškozených připojila i pojišťovna, která vyčíslila náklady na léčbu zraněného muže na částku přesahující 2,3 milionu korun.

Fotogalerie
5 fotografií