Činnosti se věnovala už od roku 2015, kdy prý původním úmyslem bylo nalezené či nechtěné kočky kastrovat a svěřovat dalším lidem. Její domnělé poslání jí ale velmi rychle přerostlo přes hlavu a situace se jí vymkla z rukou, sama to popsala ve své obhajobě: „Byli jsme naivní a neuměli jsme v tom chodit, lidi nám začali nosit spoustu koček a my jsme zjistili, že ne všechny kočky jsou umístitelné, některé dokonce se nám i začaly vracet.“

Rozbitá pračka

Po opakovaných stížnostech a kontrolách byl pro chovatelku, která působila ve spolku Sametové tlapky, městskou částí Praha 9 stanoven limit maximálně deseti koček, o které se smí starat. Plynulo to z jejího dřívějšího počínání, kdy měla v bytě okolo 60 koček! To se jí ale dařilo plnit jen dočasně. Když se v jejím bytě rozbila pračka, ze které začalo vytékat velké množství vody a celý byt vytopila, nadešly jí problémy spojené s chovem koček.

Zápach, který umocnila vyteklá voda z pračky byl nesnesitelný a od sousedů už jí po tomto incidentu přišla předžalobní výzva. Po tomto incidentu se koncem roku 2019 z bytu odstěhovala ke svému příteli a v bytě zůstal už jen její tehdy dvacetiletý syn se čtyřmi kočkami, které považoval za své. Kdyby zůstalo u toho, nejspíš by se nic dalšího nestalo.

Snaha pomoci?

Jednoho dne ženu kontaktovala seniorka, která se věnovala podobné činnosti jako Barbora N., s žádostí o krmivo pro své kočky, které chovala ve čtyřech menších chatkách v zahrádkářské kolonii. Obě chovatelky koček od té doby udržovaly blízký kontakt a paní N. za seniorkou jezdila občas pomoct se starostí o její kočky. Podle jejích slov jich v chatkách dohromady žilo kolem padesáti a s nastupující zimou se jejich podmínky začaly zhoršovat, jelikož v chatičkách bylo potřeba vyměnit topení.

Soud uložil Barboře N. několikaletý podmíněný trest za týrání koček. (1. srpen 2022)
Autor: Renata Matějková

Zároveň jí  v souvislostí se sílící pandemií paní Kloudová kontaktovala s tím, že přemýšlí o závěti a že by chatičky společně s dalším majetkem přepsala na spolek Sametová Tlapka, aby se o kočky měl kdo postarat. „My jsme to přijali s tím, že ano. Brali jsme to spíše jako takové gesto,“ řekla Barbora N. soudu. „Od té doby jsem získala pocit, že k nám má opravdu blízký vztah“ dodala.

Když nastala situace, že v chatkách byla potřeba v průběhu zimy vyměnit topení a kočky na nějaký čas někam přestěhovat, cítila povinnost poskytnout pomocnou ruku. Proto kontaktovala svého syna, zda by mu nevadilo se o kočky postarat, na což neměl nic namítat. Následně byl začátkem února v roce 2021 zahájen velký přesun zhruba třiceti koček opět do bytu v Počernicích. Následovaly inzeráty o prodeji koťátek.

Špína, zápach a nesnesitelné podmínky

Na jeden z nich se ozval svědek Jan K., který si chtěl s přítelkyní jedno z koťátek pořídit. Ten u soudu popsal svůj zážitek: „V bytě to vypadalo příšerně, bylo tam aspoň 30 koček, špína na podlaze zápach, malý kotec s malými koťaty, po bytě bylo rozházených několik misek, kartony s kočkolitem a podobně. O našem koťátku mi ale bylo sděleno, že je očkované,” pravil u soudu.

Dvojice chovala v pražském bytě přes čtyřicet koček. Žily v otřesných podmínkách.
Autor: Policie ČR

Dále popsal, že koťátko, které si vybrali po něm skočilo a začalo olizovat jeho roušku, kterou v době vrcholové pandemie všichni měli nasazenou. Po tom co si jí sundal, cítil nejen obrovský zápach bytu, ale také nezdravý zápach z ústní dutiny samotného kotěte. „V tu chvíli jsem věděl, že odtamtud chci koťátko zachránit,“ popsal své pocity.

Důsledek týrání

S koťátkem od jeho vyzvednutí byly podle jeho slov nepřetržité zdravotní problémy a musel s ním ke zvěrolékaři. Když jejich koťátko po pár měsících zemřelo, rozhodl se, že podá podnět ke kontrole. V důsledku tohoto podnětu následně do bytu přišla poslední kontrola, která v bytě našla 44 koček v trýznivých podmínkách, dvě z koček byly po smrti a dalších 7 následně veterináři museli nechat uspat.

I zachráněné kočky dlouho nepřežijí

Podle posudku soudního znalce týrání spočívalo hlavně v nedostatku prostoru, který individualistický tvor jako kočka potřebuje, zoufalý nedostatek vybavení jako jsou kočičí záchody, misky na jídlo a vodu, škrabadla apod. Podle jeho odhadu také nejspíše většina zachráněných koček nemá příliš velkou šanci přežít následující roky. Kočky trpěly záněty sliznic a dutin, v důsledku vysoké koncentrace amoniaku vzduchu, který se zde nashromáždil z jejich vlastních výkalů. Spousta z nich trpěla kožními onemocněními a smrtelnou nemocí FIP (agresivní varianta kočičího koronaviru - pozn. red.).

Trest za týrání

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Zuzana Kotyzová nakonec rozhodla ve prospěch obžaloby a vyslyšel návrh státního zástupce na výši trestu. V případě syna Jiřího se jedná o trest odnětí svobody na 2 roky s odloženou zkušební lhůtou ve stejné výši, po dobu tří let nebude moci chovat žádné kočky.

Trest pro jeho matku je o něco přísnější, jelikož se dopustila maření úředního rozhodnutí, když nedodržela stanovený počet deseti koček. Soud jí uložil tříletý trest, se stejně dlouhou odloženou zkušební lhůtou. Její zákaz chování koček je na dobu neurčitou. Oba si ponechali lhůtu na rozhodnutí o odvolání.

Fotogalerie
35 fotografií