Jiří S. řidiče třikrát bodl do zad v noci 13. srpna 2021, kdy si přes platformu Bolt objednal odvoz do odlehlé vršovické ulice. Předtím šoféra podle obžaloby ještě zasáhl do krku paralyzérem. Řidič, který krvácel do hrudní dutiny, z místa činu utekl a voláním o pomoc na sebe upozornil muže, jenž mu přivolal záchrannou službu.

Obžalovaný mladík popřel, že by řidiče bodl úmyslně. „Máme za to, že právní kvalifikace by měla být jiná,” prohlásil u pražského městského soudu. Nůž se sedmnácticentimetrovou čepelí si podle vlastních slov vzal jen na zastrašení. „Přiložil jsem pánovi nůž k boku. Leknul se a vrazil mi loktem do ruky,” popsal s tím, že si ani neuvědomil, že muže zranil. Tuto verzi děje ale důrazně popřel soudní znalec Jiří Hladík. Řekl, že pachatel rány vedl velkou silou a aktivně.

Jiří S. čelí vedle pokusu o vraždu, ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněného užívání cizí věci také obžalobě z poškození cizí věci. Měsíc před incidentem s řidičem na čerpací stanici, kde pracoval, zdemoloval zaparkované auto hasičským přístrojem. Uvedl k tomu, že byl opilý a událost si příliš nepamatuje.

V souvislosti s poničením vozu nastoupil Jiří S. do bohnické psychiatrické léčebny, aby se léčil ze závislosti na alkoholu a – jak sám tvrdí – pervitinu. Obžaloba ani toxikologický posudek ale žádné užívání drog nezmiňuje. Po týdnu léčebnu opustil. Revers podepsal ve stejný den, kdy později zaútočil na řidiče. „Když jsem tam byl, nikdo se mnou nechtěl řešit moje psychické problémy, tak jsem se rozhodl odejít,” řekl s tím, že byl v dětství psychicky i fyzicky týraný a že má záchvaty stresu a paniky, které řeší alkoholem.

Vytipoval si místo činu?

Dodal, že domů do Vršovic došel z Bohnic pěšky, po cestě popíjel vodku a doma si vzal ještě léky na úzkost. Poté se rozhodl, že pojede řešit své problémy s matkou, a objednal si odvoz. Až poté ho podle něj napadlo, že by se vozu mohl zmocnit. Soudkyně k tomu podotkla, že Jiří S. měl v mobilním telefonu předem vyfocené místo činu. Podle obžaloby si ho záměrně vytipoval pro jeho odlehlost.

Zraněný řidič, kterému zachránila život operace ve vinohradské nemocnici, je cizí národnosti a k soudu ve čtvrtek nedorazil kvůli pobytu v zahraničí. Jeho zmocněnec pro něj žádá náhradu nemajetkové újmy 400 000 korun. Další peníze chtějí po jIřím S. pojišťovny, a to za úhradu škody na obou zničených autech.

Fotogalerie
3 fotografie