Několik policejních hlídek se v pátek před polednem snažilo zastavit ujíždějícího muže s jeho spolujezdkyní. K ujíždění měl pádný důvod. Auto, které řídil, bylo totiž kradené a byla na něm připevněná kradená SPZ. „Vozidlo, ve kterém ujížděl, odcizil v uplynulých dvou týdnech v autobazaru v Praze 4 poté, co se vloupal do kanceláře, kde si vzal klíče od zapalování,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Řidiče v kradeném autě si policisté všimli v ulici Milady Horákové, několikrát ho vyzvali k zastavení, na to ale nedbal a začal ujíždět. Při jeho pronásledování po ulici Evropská se k hlídce přidaly další služební vozy a společně pak pokračovaly směrem k letišti. „Pronásledovaný při jízdě metropolí ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu a porušoval dopravní předpisy,” popsal Rybanský.

Zběsilá jízda skončila na polní cestě v ulici Do Horoměřic. „Policisté za použití PIT manévru několikrát pronásledované vozidlo na poli otočili, nicméně stále pokračovalo v jízdě. Byli tak nuceni po několika varovných výstřelech, kdy řidič neuposlechl a nezastavil, otočit zbraň proti vozidlu a několikrát ho zasáhnout v oblasti pneumatik,“ doplnil Rybanský. Ujíždějícího řidiče nakonec nadobro zablokovali, vytáhli z auta, spoutali a předvedli na policejní služebnu.

Video
Video se připravuje ...

Policejní honička: Pražští policisté zastavili ujíždějícího řidiče v kradeném autě Policie ČR

Zákaz řízení na 11 let

„Prověřením třiačtyřicetiletého zadrženého v policejních evidencích pak vyšlo najevo, že v minulosti byl za opakovanou majetkovou trestnou činnost odsouzen k pěti nepodmíněným trestům odnětí svobody, kdy z posledního byl propuštěn koncem dubna 2021. Několikrát mu byl také soudem prodloužen zákaz řízení motorových vozidel, a to až do ledna 2025, celkem tedy na dlouhých jedenáct let,“ řekl policejní mluvčí.

Řidič je v tuto chvíli podezřelý ze spáchání trestných činů krádež, maření výkonu úředního rozhodnutí, násilí proti úřední osobě a obecné ohrožení. „Není však vyloučeno, že právní kvalifikace skutku bude změněna, či rozšířena. V případě odsuzujícího rozsudku hrozí za uvedené činy, až osmiletý trest odnětí svobody,” uvedl nakonec Rybanský.

Video
Video se připravuje ...

Policejní pronásledování skončilo přestřelkou. Zraněn byl jeden z policistů. (4. únor 2022) David Malík

Fotogalerie
50 fotografií