„V měsíci lednu a únoru roku 1899 spácháno bylo v Praze, hlavně v místnostech hostinských a kavárnách, několik velice smělých krádeží. Pachatel, mladík asi sedmnáctiletý, oděn v havelok a zelený myslivecký klobouk s pérem, dal se obyčejně na noc zavříti do domu, kde byl hostinec nebo kavárna, a ukryl se tam. Čekal do jedné nebo dvou hodin po půlnoci, až vše v domě utichlo, pak vplížil se dolů, vpáčil dvéře nebo okno, vlezl do místnosti a zde ukradl, co mohl. Prohlížel hlavně zásuvky, v nichž tušil hotové peníze,“ stálo v obžalovacím dopise, který byl čten před pražským soudem roku 1899 a jejž cituje Dan Hrubý v knize Pražské mordy.

Zloděj s pérem za kloboukem

Podle obžalovacího dopisu je jasné, že popisovaný zloděj byl opravdu drzý, což mu dlouhou dobu přinášelo i ovoce. Ke všemu to byl skoro ještě chlapec, podle očitých svědků „ze zadu připomínal spíš dítě a teprve přímý pohled do očí prozrazoval, že mu již bylo patnáct let“. Jeho poznávacím znamením se však stal jeho oděv, tedy havelok – dlouhý kabát bez rukávů s širokým límcem, pelerínou a myslivecký klobouk s pérem. Mohlo by se zdát, že zloděj v takto nápadném oblečení bude pro detektivy snadnou kořistí, opak byl ale pravdou, a tak se „muž v haveloku“, jak mu Pražané začali říkat, stal pro detektivy z bezpečnostního oddělení doslova výzvou.

Vyloupil i Slavii

K první krádeži, kterou měl na svědomí, došlo 21. ledna 1899 v tehdejší Gürtlerově restauraci (na adrese Václavské náměstí 784/26). Okolo jedenácté večer se ukryl v domě, kde byla restaurace, a čekal, až bude dům spát. Otevřeným oknem vlezl do restaurační kuchyně a ze zásuvky ukradl 133 zlatých, 60 krejcarů a kapesní nůž. Okolo třetí ráno, když místní domovnice otevírala jednomu z nájemníků vrata, proklouzl ven na ulici.

Podobně probíhaly i ostatní jeho loupeže, ušetřena nezůstala ani dodnes známá kavárna Slavia. Čím více loupeží přibývalo, tím podrobnější popis neznámého lupiče, o kterém v tu dobu mluvila už celá Praha, měli policisté k dispozici. I proto 1. března dostal inspektor Josef Lederer zprávu, že muž odpovídající popisu se právě zdržuje ve vinárně Na Slovance v ulici Na Poříčí. Inspektor se za pachatelem ihned vypravil, bohužel ho ale minul. Stopa však byla horká, a tak se inspektorovi nakonec podařilo mladého lupiče dopadnout ve Varieté (dnešním Karlínském divadle), uvádí Hrubý ve své knize Pražské mordy.

Při výslechu inspektor Lederer zjistil, že se jedná o někdejšího číšnického učně Gustava Havránka, narozeného 28. října 1882 v Lenešicích u Loun. Když ho policie zatkla, bylo mu pouhých 16 let. Za své krádeže dostal Havránek 18 měsíců „natvrdo“.

Influencer z 19. století

Šestnáctiletý Havránek však svým netradičním oděvem zanechal stopu v myslích Pražanů. Ti si totiž na jaře roku 1899 oblíbili nový typ svrchníku – havelok. „Muž v haveloku bude míti teprve nyní důkladného haveloku zapotřebí, protože sedí v chládku, a lidé s novým jarem myslí také na nové šaty. Koupiti si havelok, dokud lupič nebyl zajištěn, bylo na pováženou. Ale snad právě proto tajemná romantika taková lákala množství lidí, aby si schválně pořídili takový oděv. Také prý se přišlo na to, že takový havelok jest vlastně neobyčejně laciný oděv. A havelok se ponenáhlu ze vzdoru a touhy zjistit, co na tom je, stal sezónním oblekem,“ napsal na jaře roku 1899 prostonárodní obrázkový časopis Besedy lidu.

Fotogalerie
3 fotografie