Pořádného hříšníka se podařilo dopadnou pražským policistům v neděli 5. prosince časně ráno. Zastavili auto, aby provedli silniční kontrolu, všimli si ale, že pod zadními sedadly leží automatická střelná zbraň a po autě je poházeno nářadí. Muž, který seděl za volantem, navíc odpovídal popisu muže, který byl podezřelý ze série vloupaček do stavebních buněk a dosud neobydlených novostaveb, k nimž došlo v uplynulých měsících. 

„Muž u sebe neměl jak řidičský, tak občanský průkaz a řídil pod vlivem drog.  Ačkoli se dušoval, že byl o den dříve kontrolován, a vše bylo v pořádku, policejní evidence to viděla jinak. Odhalila, že je muž v celostátním pátrání, byl na něj vydán příkaz k zatčení, má zákaz řízení do konce října 2023 a za páchání majetkové trestné činnosti na území ČR byl z území soudně vyhoštěn do října 2024,“ popsal výčet všech jeho prohřešků policejní mluvčí Jan Rybanský. Muž ihned putoval na služebnu.  

Vyšlo najevo, že lupičem je skutečně on, a to na základě vyhodnocení stop zajištěných na místech činu. „Mimo jiné i trasologická stopa bot, které měl podezřelý při silniční kontrole právě na nohou, ale i na základě vyhodnocení kamerových záznamů. I nářadí, které bylo nalezeno ve vozidle, pocházelo z trestné činnosti,“ uvedl mluvčí.

Škoda, kterou způsobil, přesáhla statisíce korun. Muž totiž bral vše, nač narazil - stahovací pásky za desetikoruny i nářadí za tisíce. „Ze staveb například zmizelo i sto čtyřicet podhledových světel za bezmála dvě stě tisíc korun,“ řekl Rybanský. Lupič skončil ve vazbě, je podezřelý ze spáchání trestného činu činů krádež, poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což v případě odsuzujícího rozsudku hrozí až tři roky za mřížemi. Policisté budou také zjišťovat, k čemu muž airsoftovou zbraň potřeboval.

Fotogalerie
9 fotografií