„Náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Více informací v tuto chvíli poskytovat nebudeme,“ oznámil v úterý dopoledne mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Akci potvrdil také mluvčí ČEZ Ladislav Kříž s tím, že probíhá prohlídka kanceláří, šetření se však netýká přímo firmy.

Ještě týž den padlo obvinění. „23. listopadu bylo sděleno obvinění šesti osobám a jedné právnické osobě. Dosavadní prověřování vedlo k zjištění odůvodněných skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán zvlášť závažný zločin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby nebo zvlášť závažný zločin legalizace výnosů z trestné činnosti,“ řekl deníku Právo mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Ibehej sdělil, že zahájené stíhání se vedle jedné firmy týká čtyř mužů a dvou žen. Skupina, která zakládala obchodní společnosti s vysokými příjmy z reklamní činnosti, podle kriminalistů krátila DPH i daň z příjmů právnických osob. Zástupci společností údajně zahrnovali do účetnictví fiktivní faktury firem, které však podle policie nevykonávaly žádnou činnost.

Škoda přes 100 milionů?

K zastření trestné činnosti založili pachatelé podle policistů řadu bankovních účtů, na které převáděli finanční prostředky, následně je vybírali v hotovosti a vraceli zpět odesilatelům. „Kriminalisté NCOZ zadokumentovali hotovostní výběry ve výši více než 160 milionů Kč,“ upozornil mluvčí.

Trestní řízení zahájila centrála na základě vlastních poznatků loni, a to ve spolupráci s Finanční správou a Finančním analytickým úřadem. Zásah v případu s krycím názvem „KARMA“ pak policisté po shromáždění důkazů provedli toto úterý. Zadrželi osm lidí, obvinili jich následně šest. Zároveň vykonali deset domovních prohlídek i prohlídek jiných prostor, při nichž zajistili důkazy a přes čtyři miliony korun v hotovosti. Na bankovních účtech zajistili další zhruba tři miliony korun.

Šlo o vysoké částky, které ČEZ proplácel nyní obviněné právnické osobě na základě různých reklamních a promočních akcí na sport a další oblasti. Tato firma vystavovala faktury na reklamu, které byly ale fiktivní, a dotyčná právnická osoba si je následně odečetla jako náklady z daní,“ cituje deník Právo svůj zdroj. Celková škoda podle něj šplhá přes 100 milionů.

Podle informací deníku není mezi obviněnými ani firma ČEZ, ani nikdo ze zaměstnanců, ačkoliv původně byla zadržena ředitelka Nadace ČEZ a místopředsedkyně správní rady Michaela Ziková. Tu však po výslechu propustili a z ničeho ji neobvinili, v případu pravděpodobně figuruje jen jako svědkyně. Zikovou údajně policisté prověřovali proto, že mohla být pojítkem mezi lidmi a firmami figurujícími v případu. 

Hospodářské noviny už dříve uvedly, že podle jejich dvou zdrojů se detektivové zajímali o marketingovou a reklamní firmu Seven Days Agency. Zda právě ona je mezi obviněnými, však není jasné. 

Video
Video se připravuje ...

Ideální čas pro „energošmejdy“: Odborník radí, proč nyní neuzavírat smlouvu déle než na rok Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
9 fotografií