O lumpovi, ke kterému prý chodila prodávat celá Praha, se policisté dozvěděli v květnu. Během následujících měsíců, kdy měli muže na mušce, se jim podařilo zjistit, jak přesně pracuje. „Zjistili, že různou elektroniku, horská kola, dokonce i osobní doklady muž vykupuje podle vlastního ceníku. Kradené věci, především mobily, po odzkoušení odstíní, aby nešly zaměřit prostřednictvím GPS, zabalí a pošle prostřednictvím řidiče dálkového autobusu mimo území České republiky do své domoviny,“ popsal neobvyklý způsob výdělku policejní mluvčí Jan Rybanský.

Na zboží tam vždycky už čekali a obratem poslali peníze na nákup dalších kradených věcí. Během jedné jízdy takhle muž často poslal i desítky telefonů! Vždy je zabalil do nenápadné úhledné krabičky, aby nevzbudil podezření, ani to mu ale už koncem srpna nebylo nic platné. „Pro překupníka si přišli kriminalisté přímo na autobusovou zastávku ve chvíli, kdy balíčky předával řidiči. V nich bylo ukryto jednadvacet telefonů, fotoaparát a osobní doklady. Muž tak skončil v poutech,“ uvedl mluvčí.

Jeho nekalé jednání jen potvrdila následná domovní prohlídka, kde policisté našli osobní doklady i další elektroniku. „Ta byla již ve valné většině vrácena majitelům. Některé kusy na své majitele stále čekají,“ řekl Rybanský a přiložil fotografie věcí, které se ke svým vlastníkům dosud nedostaly.

„Vydělal“ si milion!

Policisté také zjistili, že muž není v oboru žádným nováčkem – vydělával si takhle dokonce několik let! Za majetkovou činnost se už v minulosti zodpovídal před soudem, okrádal totiž nebohé spící cestující v nočních tramvajích v Česku i v Rakousku. Teď ho čeká další soud, čeká na něj ve vazbě. „Za trestný čin legalizace výnosu z trestné činnosti mu hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Trestnou činností získal majetkový prospěch přesahující jeden milion korun,“ dodal mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Muž vykupoval kradené zboží a posílal ho na Ukrajinu. Policisté ho zadrželi, některé věci se dosud nevrátily majitelům. Policie České republiky

Fotogalerie
20 fotografií