Vše začalo na 4. km dálnici D1 ve směru na Prahu. Středočeští policisté tam chtěli bílou dodávku zkontrolovat, řidič ale náhle dupl na plyn a uháněl směrem k Praze. Policisté na území hlavního města dostali echo a začali dodávku pronásledovat. „Auto ujíždělo ulicí 5. května přes Nuselský most až do Holešovic. Tam prorazilo závoru u parkoviště jedné firmy, najelo na travnatý porost a po najetí do kmenu havarovalo,“ popsal Blesku policejní mluvčí Richard Hrdina. 

Řidič z dodávky hned vyskočil a utekl, ze zadních prostor také vyběhly desítky migrantů! „Policisté 29 osob omezili na osobní svobodě, jednalo se o migranty, obyvatele Sýrie,“ dodal Hrdina. Na místě zasahoval také vrtulník s termovizí, díky němuž policisté našli několik migrantů skrývajících se v trávě. Po řidiči policisté pátrali. „V dopoledních hodinách ve Stromovce nalezli muže, který odpovídá popisu řidiče,“ dodali později. 

Řidiči hrozí trest

Migranty si na místě převzali policisté z cizinecké police, kteří teď budou zjišťovat, jestli mají zažádáno o azyl v některé ze sousedních zemí a jak se do České republiky dostali. „S řidičem byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za což může v případě odsouzení strávit až dva roky za mřížemi. Pokud by se šetřením prokázalo, že takto činil za úplatu, zvýší se trestní sazba až na pět let,“ dodali policisté.

Video
Video se připravuje ...

Dodávka ujížděla před policií, v Holešovicích z ní vyskákalo 29 migrantů. (12. srpna 2021) Policie České republiky

Fotogalerie
40 fotografií