Několik dní děsil obyvatele Prahy i středních Čech 66letý Jiří D. V pátek na parkovišti u firmy Aero Vodochody, kde dřív pracoval, poleptal kyselinou svou bývalou kolegyni, kterou dřív stalkoval. V sobotu byl při zásahu v jeho bytě zraněn policista - muž totiž u dveří nastražil výbušný systém. Řádění završila v úterý vražda úřednice na úřadu práce Prahy 2. Po muži intenzivně pátraly stovky policistů, zadržet se ho podařilo v Palackého ulici v centru Prahy kolem třetí odpoledne.

Video
Video se připravuje ...

Jiří D. je podezřelý z vraždy úřednice vinohradského úřadu práce. Policie jej spojuje také s útokem kyselinou na jinou ženu. Dopaden byl v centru Prahy. (29. června 2021) Aktu.cz

„Zadrženého kriminalisté vyslechli v postavení podezřelého, muž vypovídal, s kriminalisty spolupracuje, činy popisuje a doznává se. Standardní kroky trestního řízení budou probíhat v následujících hodinách a dnech, kdy předpokládáme zahájení trestního stíhání pro několik trestných činů, mezi které patří i vražda, za což mu hrozí až výjimečný trest,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk ve středu s tím, že policisté budou podávat podnět na jeho vzetí do vazby a budou také žádat o vypracování znaleckého posudku.

Policisté také uvedli, že motivem jeho činů byla msta za příkoří, která mu podle jeho mínění byla dříve způsobená. Exkolegyně a úřednice neměly být jedinými oběťmi jeho řádění! „Z dosud provedených úkonů v rámci prověřování a výslechu podezřelého vyplývá, že chtěl pokračovat v páchání zvlášť závažných zločinů, které měly být namířeny proti osobám, se kterými měl v posledních letech spory. Jednalo se jak o rodinné příslušníky, úředníky různých institucí, bývalé kolegy ze zaměstnání, zaměstnavatele, tak i pracovníky orgánů činných v trestním řízení. V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku, a tento okruh osob byl veliký,“ popsal Daněk.

Policisté v úterý večer objevili také vozidlo Hyundai Santa Fe, v němž se měl muž pohybovat. „Pyrotechnik u něj provedl prohlídku, která byla negativní na nástražný výbušný systém. Ve vozidle byla nalezena po domácku vyrobená zbraň typu brokovnice. S největší pravděpodobností byla schopna střelby, ale to bude muset ještě potvrdit nebo vyvrátit balistik,“ dodal mluvčí.

Výbuch v Libni

Uvedl také, že policisté překvalifikovali čin ze soboty, kdy byl při zásahu v mužově bytě  v ulici U Libeňského pivovaru zraněn policista poté, co u dveří vybuchl nástražný systém. Původně se mělo jednat o nedovolené ozbrojování. „Nicméně později jak na základě balistického zkoumání, tak výpovědi podezřelého byl tento skutek překvalifikován na trestný čin vražda ve stádiu pokusu,“ vysvětlil Daněk.

Nástražný střelný systém tam muž nejspíš nainstaloval schválně, aby zabil člověka, který otevře dveře. To ale definitivně prokážou až znalecké posudky. Podle informací CNN Prima News se tak mohl chtít pomstít majitelce bytu, s níž měl v minulosti také spory. „Již v tuto chvíli můžeme říci, že jen díky takticky správnému postupu policistů v bytě při jeho prohlídce nepřišel nikdo k vážné újmě nebo smrti. Policista, který byl na místě zraněný, se zotavuje a ještě tento týden by měl nastoupit zpět do služby,“ uvedl Daněk.

Úřednici vyhrožoval

Potvrdil také, že ženou, kterou zavraždil v budově úřadu práce, je úřednice, kterou Jiří D. v minulosti urážel a psal jí výhružné e-maily proto, že mu byla zamítnuta podpora v nezaměstnanosti. „Tato písemná výhrůžka byla kvalifikována jako přestupek proti občanskému soužití a oznámena správnímu orgánu úřadu městské části Praha 2. Do současné doby, tedy téměř celých pět let, nemáme informaci o tom, že by se poškozená v této souvislosti opětovně obrátila na policii s tím, že by ji podezřelý znovu kontaktoval, nebo jakkoliv atakoval,“ dodal Daněk.

Deník Právo ve středu s odvoláním na zdroj z bezpečnostních složek napsal, že impulzem pro mužovo aktuální počínání mohlo být nedávné rozhodnutí soudu, který mu přeměnil dřívější podmíněný trest a poslal ho do vězení.

Anonymní výhrůžka

Ve středu večer pak policisté uvedli, že obdrželi anonymní e-mail žádající propuštění Jiřího D. "A to pod pohrůžkou pokračování jeho nenaplněných cílů," upřesnili policisté. Ihned učinili opatření, která z taktických důvodů nespecifikovalo, nebezpečí prý ale nikomu nehrozí.

Video
Video se připravuje ...

Dopadení nebezpečného střelce proběhlo v centru Prahy. (29. června 2021) Sociální sítě

Fotogalerie
94 fotografií