Hasiči a policisté k požáru vyráželi minulou neděli před šestou hodinou ráno. Hořelo v šestém patře panelového domu. Na místo vyrazili i policisté z cizinecké policie, kteří byli nejblíž. 

Ti na místě uviděli dým stoupající z oken domu a několik lidí na balkoně, kteří volali o pomoc. Policisté se hned vydali dovnitř domu. „Do bytu jsme se nemohli dostat a abychom mohli lidi zachránit, tak jsme museli vykopnout dveře. Byt už byl v plamenech a hodně zakouřený,“ popsal zásah Petr Prošek z cizinecké policie.

Z bytu se ozývalo volání o pomoc a policisté začali odvádět všechny obyvatele bytu ven. „Z bytu se nám podařilo vyvést pět lidí a jedno malé dítě. Naštěstí se nikomu nic nestalo,“ dodal policista.

Založil požár ze msty? 

Případem se teď zabývají kriminalisté z oddělení vražd pražské policie. Vyšlo totiž najevo, že požár založil jeden z nájemníků bytu, který který dostal výpověď kvůli nevhodnému chování. „Podle všeho se ale v noci do bytu vrátil a za použití hořlaviny založil oheň v předsíni, přestože věděl, že v bytě spí několik lidí, jedná se o šesté patro a lidé nebudou mít možnost úniku,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Hrozí až výjimečný trest

Detektivové již zahájili trestní stíhání pro trestný čin obecné ohrožení. „V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na dvanáct až dvacet let nebo výjimečný trest. Zároveň podali podnět na jeho vzetí do vazby,“ dodal Daněk.

Video
Video se připravuje ...

Policisté zahraňovali měsíční miminko z hořícího bytu v Hostivaři. Požár založil jeden z nájemníků, který dostal výpověď. Policie ČR

Fotogalerie
21 fotografií