Krejčího podle médií zastavila ve čtvrtek večer hlídka na 18. kilometru dálnice D8 u Nové Vsi ve služebním vozidle. Při dvou zkouškách na alkohol nadýchal nejprve 2,29 a 2,39 promile. Podle policejního prezidia se ten den odpoledne zúčastnil porady náměstků zodpovědných za trestní řízení, na níž se na chvíli zastavil i policejní prezident Švejdar.

„V den, kdy byl na dálnici D8 kontrolován policií, proběhla v Praze porada náměstků v době od 13.00 do 17.00 hodin. Pan policejní prezident tuto poradu ve 13. hodin zahájil, ve 13.20 odjel a věnoval se svému dalšímu programu mimo Prahu,“ řekla Blesku mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová s tím, že nemá informace o tom, zda se Krejčí zúčastnil nějakého večírku.

Policejní prezident Jan Švejdar náměstkovo chování rázně odsoudil. „Nemám absolutně žádné pochopení pro nikoho, kdo usedne za volant pod vlivem alkoholu. O to více, když se jedná o policistu. Pro takové jednání neexistuje vůbec žádná omluva a ve své funkci musí skončit,“ reagoval.

Ředitel středočeských policistů Václav Kučera však Krejčího pouze poslal do konce května na dovolenou. „Pokud do této doby nebudou známy závěry GIBS, postaví policistu mimo službu,“ uvedla mluvčí středočeských policistů Vlasta Suchánková. Do té doby však náměstek smí využívat všech výhod, které z jeho funkce plynou - má stále k dispozici služební vůz, zbraň i plný plat.

Nadržují mu?

Podle zjištění deníku MF Dnes se v onen den Krejčí účastnil rozlučkového večírku s náměstkem policejního prezidenta Pavlem Krákorou, který k 1. květnu odcházel do civilu. Na párty měli být i další policisté, proto je prý vedení ke Krejčímu mírné. „Bojí se, že by promluvil, kdo všechno na té oslavě byl a kdo další jel domů nalitý. Tak ho poslali na dovolenou. Možná to chce uhrát, že odejde sám, aby nepřišel o výsluhy,“ cituje deník důvěryhodný zdroj.

Postup policie se nelíbí ani odborářům. Zakladatelka Odborové aliance integrovaného záchranného systému Petra Lhotáková podala inspekci na náměstka trestní oznámení - pokud se prý náměstek opil s dalšími policisty, měli mu kolegové jízdu nepovolit. „Nařízení dovolené náměstkovi, který prokazatelně řídil pod vlivem alkoholu služební vozidlo, je porušení služebního slibu, tedy zavrženíhodné jednání, za které je civil, nikoliv dovolená,“ stojí v oznámení, které má deník k dispozici.

Fotogalerie
2 fotografie