Obrovské drama se odehrálo v úterý odpoledne v centru Prahy. Policii se ozvala žena, které volal její známý (39), jenž má problémy kvůli užívání drog a který se v minulosti léčil na psychiatrii. Vyhrožoval, že s dodávkou najede do davu lidí, bude kolem sebe střílet a spáchá sebevraždu! 

Operační důstojník na lince 158 hned začal celou situaci koordinovat. „Do pátrání po útočníkovi zapojil jak prvosledové hlídky, kriminalisty, tak i operátory městských kamerových systémů,“ popsal policejní mluvčí Jan Daněk. 

K ženě, s níž nepříčetný muž hovořil, dorazila policejní hlídka, hovor pustili na hlasitý odposlech a policisté informace z hovoru hned předávali dalším policistům, kteří dodávku hledali. „Ve vozidle fiat červené barvy jede nebo se pohybuje osoba, poslední poznatek je, že je údajně nepříčetný. Křičel na ni, že se klidně zabije, že vezme zbraň a bude střílet. Jestli má zbraň, nebo ne, nevíme, jestli ji má legálně, ověřujeme. Kdyby někdo vozidlo kontroloval nebo osobu potkal, svoji pozornost směřujte na to, že u sebe může mít zbraň,“ je slyšet jednoho z policistů na záznamu z vysílaček, který Policie ČR ve středu zveřejnila.

„Vyhrožuje, že jakmile uvidí policejní auto kolem sebe, hned se zabije, bude autem najíždět do lidí a zabije tím několik lidí a sebe,“ doplnil o chvilku později policista. Podle Daňka bylo během hovoru s podezřelým evidentní, že se jeho psychický stav zhoršuje a reálně hrozí, že čin skutečně spáchá.

Dopadli ho v Holešovicích

Policisté hráli o čas, pátrání ale naštěstí netrvalo dlouho. Několik desítek minut po oznámení policisté hledané auto našli v ulici Komunardů v Holešovicích a muže lapili. „K zadržení došlo tak, že můj kolega svým služebním vozidlem v opatrnosti zablokoval křižovatku tak, aby došlo ke koloně. Vozidlo zůstalo stát, řidič telefonoval. Celou dobu jsem ho měl na očích, viděl jsem, že si nevšímá okolí. V tu chvíli jsem momentu využil, vozidlo jsem předem obešel, a když jsem byl na jeho úrovni, otevřel jsem dveře a za pomoci donucovacích prostředků jsem ho vytáhl ven,“ popsal novinářům ve středu zasahující policista.

Muž skončil v péči zdravotníků, ti ho převezli za doprovodu policie do psychiatrické nemocnice. „Ještě před tím se podrobil testu na drogy, který byl pozitivní na amfetamin, tedy pervitin,“ uvedl mluvčí. Za vydírání hrozí muži až osmileté vězení.

Video
Video se připravuje ...

Nepříčetný muž hrozil, že najede do davu lidí v centru Prahy (9. března 2021). Policie České republiky

Fotogalerie
13 fotografií