Policista od Obvodního soudu pro Prahu 8 dostal za svůj čin trestním příkazem roční podmínku a 20tisícovou pokutu, podal ale odpor, u hlavního líčení následně vše, co mu žalobce klade za vinu, popřel. O případu informoval deník Právo, soud má pokračovat v lednu.

Co se stalo? K incidentu, který se dostal k soudu, došlo loni v březnu. Tříčlenná hlídka cizinecké policie tehdy v Praze 8 zastavila auto, které řídil Ukrajinec (30) a neměl přitom zapnutý bezpečnostní pás. Podle obžaloby mu policisté napařili 500korunovou pokutu, cizinec však tvrdil, že u sebe má jen 450 korun. Policisté následně prohledali auto. Při prohlídce však narazili na obálku, v níž bylo 2000 korun.

To podle obžaloby jednoho z policistů rozčílilo, cizinci proto prý vlepil dvě facky na tvář. Podle žalobce „bezdůvodně a neoprávněně“, cituje ho deník. Před třetí ranou měl Ukrajinec uhnout a policista se trefil zezadu do jeho hlavy. Následně mu další z policistů napařil pokutu ve výši 1300 korun, důvodem mělo být to, že nepředložil potvrzení o platném zdravotním pojištění, s pokutou však cizinec nesouhlasil. Policista, který dříve cizince podle obžaloby udeřil, měl pak Ukrajince donutit pokutu podepsat a zabavené peníze - celkem 2450 korun - si nechat pro sebe.

Případem se po činu začala zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů, incident jí nahlásil majitel auta. „Proti policistovi bylo zahájeno trestní stíhání pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a krádež, za tyto samé trestné činy je momentálně obžalován,“ řekla Blesku mluvčí inspekce Ivana Nguyenová s tím, že bližší podrobnosti nyní sdělovat nebude.