Případ od počátku prověřovala pátrací sekce celníků, podílely se na něm také Finanční analytický úřad a finanční správa. Podle jejich závěrů se trestná činnost týkala řetězců obchodů, na které se vztahuje přenesená daňová povinnost při zdanitelném plnění nad 100 000 korun za den.

Tito obchodníci s mobilními telefony údajně tuto povinnost po dohodě s dodavateli zboží úmyslně obcházeli. Navodili totiž zdání, že zdanitelné plnění bylo v nižším objemu než 100 000 Kč. Dodavatelé, což byly společnosti s účelově dosazenými statutárními zástupci v postavení tzv. bílých koní, pak podle celníků zaúčtovávali fiktivní nákladové faktury, aby se vyhnuli odvodu DPH.

„Uvedená trestná činnost měla být prováděna dlouhodobě, a to nejméně od roku 2016 do současnosti,“ popsali mluvčí.

Do případu s krycím názvem Magnet se zapojilo přes 200 policistů a celníků. Kriminalisté provedli 21 prohlídek domů a jiných prostor a zajistili majetek v hodnotě zhruba 13,5 milionu korun, z toho 1,8 milionu v hotovosti.

Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Za zkrácení daní ve velkém rozsahu hrozí pachatelům v případě prokázání viny pět až deset let vězení.

Fotogalerie
3 fotografie