Pro domněle osiřelé sourozence začala organizovat sbírku Eva Ptáčková, vedoucí Skladu dětských věcí pro pěstouny – Praha 11. Ta také příběh tří sourozenců zveřejnila, a když se přišlo na to, že jde o podvod, neměla slov. „Teď to řeší policie a já se k tomu už nesmím vyjadřovat. Ani bych to nezvládla. Je mi to celé moc líto,“ řekla v srpnu Blesku.

„Všechny peníze, které byly zaslány dárci na účet, kriminalisté okamžitě zajistili. Žádný z dárců o ně nepřijde a všechny peníze budou policií zpět vráceny. Pro urychlení celého procesu vrácení těchto prostředků žádáme tyto dárce, aby se prosím neprodleně ozvali na telefonní číslo 703 823 750, (751 nebo 752). Tam jim bude sděleno, jak v této věci postupovat, aby peníze získali zpátky,“ uvedl tehdy v návaznosti na vracení peněz dobrodincům policejní mluvčí Jan Daněk.

Peníze už putují zpět

Ty se skutečně pozvolna vrací, jak nyní potvrdila Daňkova kolegyně Eva Kropáčová. „Kriminalisté do současné chvíle zkontaktovali již více než 900 poškozených, kteří zaslali finanční prostředky na sbírku pro sirotky,“ uvedla na dotaz Blesku. „Ve více než v 700 případech kriminalisté vydali usnesení o vrácení peněz, tedy vrácení peněz zpět poškozeným.“

Kdo je vinen?

Kauzu tří „sirotků“ začala policie rozkrývat letos v srpnu. Verze jejich příběhu byla taková, že měli během autonehody přijít o maminku a tatínka a zůstat na vše sami, protože je úřady „přehlédly“. Nejstarší z bratrů proto měl chodit na brigády, aby své mladší brášky uživil, nicméně když při jedné ze směn chtěl ukrást jídlo, měla „pravda“ vyjít najevo a chlapcům se začala věnovat právě Eva Ptáčková, která na sociálních sítích uveřejnila jejich neuvěřitelný příběh s prosbou, zda by lidé na jejich podporu nemohli posílat peníze na nově zřízený účet.

Zároveň také popisovala, jak se o chlapce nově stará pěstounka a dochází za nimi psycholožka, jak jsou šikovní. „Chlapci jsou úžasní, ale všichni potřebujeme čas na vzájemné sbližování. Rodiče jim nemohu nahradit, ale můžu jim být průvodcem po celou dobu, kdy to bude potřeba,“ citovala Ptáčková zmíněnou pěstounku.

Jenže policisté záhy přišli na to, že celý příběh je smyšlený a ke zmíněné autonehodě nedošlo. I jiní odborníci vyjadřovali značné pochybnosti nad tím, zda by bylo možné, aby tři nezletilí sirotci unikli pozornosti patřičných úřadů. „Není to reálné. Pokud by rodiče zemřeli při autonehodě, musela by policie v rámci zaprotokolování smrtelné nehody zjistit z rejstříku obyvatel, že měli děti. Na tuto skutečnost musí upozornit Orgán sociálně-právní ochrany dětí krajské či obecní úřady,“ vysvětlila pro Blesk Jarmila Bisomová, vedoucí oddělení Sociálně-právní ochrany dětí Jihomoravského kraje (SPO-JMK).

Případ už tehdy policisté kvalifikovali jako trestný čin podvod. Jeho strůjci přitom hrozí až osm let za mřížemi. Potíž ovšem je, že se stále pořádně neví, kdo za celým komplotem stál. „Do současné chvíle nebylo sděleno obvinění,“ uzavřela Kropáčová.

Fotogalerie
4 fotografie