Lékaři i zdravotní sestry se podle polcistů podíleli na zinscenování obřího podvodu. Pojišťovnám prý totiž vykazovali nemocniční péči včetně pobytů v nemocnici a dalších, aniž by se cokoliv z toho uskutečnilo. Připravili tak pojišťovny o více než 19 milionů. Obviněno je celkem 58 lidí a jedna právnická osoba. „Mezi obviněnými jsou i někteří pacienti, kteří měli vědomě souhlasit s použitím svých osobních údajů k vykazování fiktivních hospitalizací, ačkoliv ve vykazovaném období ve skutečnosti hospitalizováni být neměli,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Obvinění měli podvádět nejméně od února 2011 až do konce roku 2015. „Popis trestné činnosti je natolik obsáhlý, že jen usnesení o zahájení trestního stíhání obsahuje 1132 stran. Rozesílání tak objemné písemnosti by bylo technicky velmi komplikované, a proto se kriminalisté NCOZ rozhodli doručit usnesení obviněným osobně,“ popsal mluvčí.

Za podvod hrozí některým obviněným až deset let vězení. „Obviněnou právnickou osobou je nestátní zdravotnické zařízení ve Středočeském kraji. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Praze. Všechny fyzické osoby jsou stíhány na svobodě,“ dodal Ibehej.

„Největší zločinné spolčení“

Podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera se jedná o nemocnici Na Pleši, která stojí v Nové Vsi pod Pleší. On sám je v zařízení jednatelem. „Roky jsem investoval spoustu peněz a času, abychom z nemocnice na zavření udělali moderní a oblíbené místo. Moc o detailech nevím, nemám ty dokumenty, ale provozovali jsme to non-profitně a lidé tam z toho neměli odměny, jen platy menší, než ve státním. Všechny peníze šly na léčení - nikdo si nic nebral, nevyplácel se zisk, nic,“ napsal na svém Facebooku.

Pojišťovny podle něj žádné námitky neměly, přestože se celá záležitost řeší už několik let.  „Teď je to největši zločinné spolčení (podle obviněných) za historii ČR. Policie zablokovala účty a asi bychom měli ukončit léčbu pacientů atd.,“ dodal s tím, že on ani lidi z jeho okolí obviněni nejsou. „Nevím, kdo za to může. Každopádně mně to výlečilo ze snahy něčemu pomáhat a řešit to nebudu. Ať si to koupí, nebo vezme, kdo chce. Budu rád, když to bude rozvíjet - je to jeho. Já jsem dal peněz i snahy hodně - tak zas někdo jiný,“ dodal.

Fotogalerie
29 fotografií