Spuštěné závory, blikající červená a tři vychovatelky, které přes koleje v Řeporyjích ženou 13 dětí, nejspíš proto, aby stihly vlak. To zachytilo video z 5. února, které zveřejnila internetová televize mall.tv a na něž upozornil starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Případem se hned začali zabývat policisté kvůli podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Koncem února však po konzultaci se státním zastupitelstvím uvedli, že ženy není možné z trestného činu obvinit a že se jedná o přestupek.

Podle magistrátu ženy dostaly pokutu. „Správní řízení je ukončeno a ženy byly pravomocně potrestány finanční sankcí podle zákona o silničním provozu. Maximální sankce je podle zákona 2500 korun,“ sdělil serveru Novinky.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman. Kolik přesně musely zaplatit, neupřesnil - správní řízení je totiž ze zákona neveřejné.

Chování žen vyvolalo velké pobouření a řada lidí je odsoudila za to, že porušením předpisů mohly ohrozit životy své i svěřených dětí. Objevily se však také argumenty na jejich podporu: dětem prý nic nehrozilo, protože místem vede pouze jednokolejná trať a jeden vlak od Prahy krátce předtím projel a další, v opačném směru, stál ve stanici. Údajně prý také strojvedoucí dával ženám pokyn k přeběhnutí kolejí. „Z našeho interního šetření vyplynulo, že žádný ze zaměstnanců Českých drah vychovatelky k přecházení přes železniční přejezd nevybízel,“ vyvrátila však v únoru mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Podle České školní inspekce nešlo o skupinu dětí z registrované školy nebo školky.

Fotogalerie
23 fotografií